Účetní přednášela Mládkovi o financích. V přímém přenosu

21.09.2011 21:48

Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD byl ve středu večer hostem interaktivního pořadu České televize Hydepark. Mluvil o špatných krocích vlády, příliš nerealistickém rozpočtu i finanční realitě u zaměstnanců a podnikatelů. Přímo do studia ovšem pak zavolala účetní, která výroky ekonomického experta ČSSD opravila. Byly v nich totiž chyby.

Účetní přednášela Mládkovi o financích. V přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Vím, že už mám jenom chvilku, tak se pokusím nerozpovídat," říkala účetní Zdena, která zavolala do pořadu asi pět minut před koncem. "Chtěla bych panu Mládkovi jenom říct, že se mýlí." A pak spustila.

Zaměstnanci, které Mládek považuje za znevýhodněné, platí státu naopak výrazně méně než podnikatelé a nízkopříjmoví lidé nedávají na daně ani korunu, to všechno platí lidé s vyššími přijmy, které by ČSSD nejraději ještě víc zdanila. "To ze své účetní praxe vím naprosto jistě," pravila žena na konci své "lekce".

Sledujeme téma Rozpočet

Jelikož dělá účetnictví zaměstnancům i podnikatelům, má prý přehled o jejich platech. Možná pracuje i se zaměstnanci veřejného sektoru, kteří mají obecně vyšší platy než zaměstnanci v sektoru soukromém, což Mládek zdůvodňuje tím, že ve veřejné sféře pracují lidé vzdělanější. "Jsou to vesměs učitelé a jiní vysokoškolsky vzdělaní lidé, to je v soukromnictví trochu jiné," podotkl. Konkrétnější nebyl.

Máte vůbec nějaké opravdu konkrétní řešení?

Právě to mu paní Zdena rovněž vyčinila. Na konci své přednášky se ho dotázala po nějakém konkrétním konceptu alternativního řešení, které by opozice předložila, kdyby měla možnost. Kromě nahodilých výroků a kritiky toho od ní totiž příliš konstruktivního slyšet není.

Mládek reagoval na paní Zdenu krátce, jelikož pořad pomalu končil. Konkrétním řešením ČSSD, jak dostat Česko z dluhů, je prý podpora hospodářského růstu. Nic přesnějšího ale Mládek neposkytl. "Zahraniční investice, výzkumná centra, podpora exportu, zkrátka vše podporující hospodářský růst - to jediné nás vyvede z krize," řekl.

Udržel si tím konstantní tón prostý závažných, nových nebo zajímavých informací, jaký předváděl celou hodinovou stopáž pořadu. Divákům to ale očividně nevadilo, v anketě na webových stránkách Hydeparku Mládka odměnili 65 procenty kladných hlasů.

Čtěte:

Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 105 miliard

Oranžový Kalousek se vysmál Šmuclerovi. Bankrot? Explicitní blbost

Bělobrádek (KDU-ČSL): Státní rozpočet je připravován špatně, zhorší podnikatelské prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…