Účetnictví k prezidentské kampani nedodali Hilšer a Kulhánek

09.05.2018 9:39

Účetnictví k prezidentské volební kampani nedodali včas kandidáti Marek Hilšer a Vratislav Kulhánek. Uvedl to dnes server iRozhlas.cz. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí již dříve oznámil, že účetnictví odevzdalo v zákonném termínu do konce dubna jen sedm z devíti kandidátů. Hilšer i Kulhánek uvedli, že účetnictví úřadu odešlou. Za nesplnění některé ze zákonných povinností hrozí kandidátům pokuta až 100 000 korun.

Účetnictví k prezidentské kampani nedodali Hilšer a Kulhánek
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

„V papírové podobě to mám připravené v obálce, ale ještě jsem se nedostal na poštu. Teď jsem v zahraničí, tak až přijedu, tak to odešlu,“ sdělil serveru Hilšer. Kulhánkův tým čeká podle Jaroslava Čížka, který má na starost finanční stránku kampaně, na možnost odevzdat účetnictví v elektronické podobě. „Na stránkách úřadu k tomu teprve připravují aplikaci, do které to bude vloženo. Kompletní účetnictví jinak máme,“ řekl serveru.

Ti, kteří účetnictví nedodali, budou nyní podle Tomáše Hudečka z dohledového úřadu vyzváni, aby situaci napravili. V opačném případě s nimi bude zahájeno správní řízení, oznámil Hudeček serveru.

Uchazeči o post prezidenta měli úřadu zaslat zprávu o financování volební kampaně a také související účetnictví. Povinnost se vztahovala celkem na 29 lidí. Kromě devíti, kteří se ve volbách utkali o funkci prezidenta, mělo dokumenty odevzdat i 11 lidí, jimž ministerstvo vnitra nezaregistrovalo kandidátní listinu, a také ti, kteří sice sbírali podpisy, ale nakonec kandidátní listinu nepodali.

Z devíti účastníků voleb dodali zprávu o financování kampaně všichni. Účetnictví zaslalo šest z nich včas a jeden nejmenovaný kandidát s mírným zpožděním, uvedl server. Z 11 nezaregistrovaných uchazečů podle dřívějších informací dohledového úřadu dodali zprávu o financování kampaně pouze tři a účetnictví nikdo. Ze zbylých povinných, kteří si ani nepodali přihlášku, jen jeden splnil své povinnosti úplně a dva poslali pouze zprávu o financování kampaně. Ostatním chyběla zpráva o financování i účetnictví.

Volby se konaly v lednu. Funkci obhájil Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…