Učíme romské děti, že se má chodit do práce. Učitelé je tahají z postelí, řekl ministr Marcel Chládek. A má z toho průšvih

13.05.2015 13:35

Rodiče romských dětí požadují veřejnou omluvu ministra školství Marcela Chládka kvůli jeho nedávnému výroku o romských dětech ve vyloučených lokalitách. Poslali mu otevřený dopis, který sepsal aktivista Miroslav Klempar. Píše server Lidovky.cz.

Učíme romské děti, že se má chodit do práce. Učitelé je tahají z postelí, řekl ministr Marcel Chládek. A má z toho průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

„My se dnes snažíme vůbec dostat děti z vyloučených lokalit do škol. Řada zástupců škol chodí a tahá je z postelí. Snaží se je naučit základy hygieny, správně česky a také, že není naprosto normální, že se někdo válí v posteli do poledne a pak si vykouří krabičku cigaret, ale že se také chodí do práce,“ prohlásil nedávno Chládek k otázce, jak je možné, že je třetina žáků v praktických školách romského původu.

Pod otevřený dopis aktivisty Miroslava Klempara se podepsalo více než 800 nespokojených romských rodičů. V dopise vyzývají Marcela Chládka k veřejné omluvě a návštěvě Ostravy, kde je největší koncentrace Romů ve vyloučených lokalitách.

Celý text zde

Podle Klempara Chládek zlehčil téma diskriminace Romů tím, že přenesl odpovědnost na jednotlivce místo toho, aby přiznal „selhávání celého školního systému“. Podle aktivisty podpořil Chládek stereotypní názory o Romech. „Vaším výrokem jste reagoval na výzkum Amnesty International zaměřený na romské etnikum takovým způsobem, kterým jste podpořil stereotypní názory o Romech, a tím jste přispěl k upevnění xenofobního povědomí o romském etniku v české společnosti,“ je uvedeno v dopisu aktivisty Klempara. Klempar prý zároveň na sociálních sítích vyzývá ostatní uživatele k podpoře, protože ho výroky Chládka urážejí.

„Nepovažuji ho ani za rasistický a ani se nejedná o žádnou paušalizaci. V žádném případě nebyl mířen pouze na Romy, ale mluvil jsem o konkrétních případech, které mi byly sděleny při mých cestách po školách. Můj výrok v žádném případě nemířil na někoho, kdo chodí poctivě do práce a stará se o děti,“ prohlásil Chládek o svých nedávných slovech s tím, že se nepovažuje za rasistu a lidi nedělí na „Romy a Neromy“.  

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier celou záležitost kolem výroku Marcela Chládka okomentoval s tím, že ho považuje za „nešťastný“. Sám se prý ke zprávě Amnesty International vyjádřil odlišně než ministr školství. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …