Učitelé by se měli pořád vzdělávat. Pak budeme mít dobré školy, míní Fiala

03.09.2012 8:53

Ministr školství Petr Fiala chce, aby se učitelé vzdělávali a neustále se zdokonalovali. Tím by se zlepšily také české školy. Základem by byl kariérní řád kantorů. Umožnil by cestu zaměstnáním, zvyšování platu a s tím i zlepšování kvalifikace učitelů. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Učitelé by se měli pořád vzdělávat. Pak budeme mít dobré školy, míní Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Podle Fialy by měli ve školách učit dobří pedagogové. Chce proto k tomuto povolání přitáhnout vzdělané mladé lidi a zlepšit postavení učitelů. Výuka budoucích pedagogů by například měla v mnohem větší míře obsahovat praxi.

Kariérní řád učitele přinutí k zvyšování kvalifikace

„Jestliže se na pedagogickou fakultu zpravidla dostávají lidé, pro které je to až druhá nebo třetí volba a nedostali se na jinou školu, pak máme problém už na začátku výběru,“ vysvětlil Fiala v rozhovoru pro MF Dnes.

Vše prý souvisí s atraktivitou povolání učitele. Musí být nejenom dobře placené, ale také prestižní a perspektivní. Kariérní řád má učitelům dát jistotu cesty povoláním a donutí je, aby si neustále zvyšovali kvalifikaci a stávali se lepším kantory.

Motivací by mohla být možnost dosáhnout vyššího platu. Součástí by ale mohla být povinná atestace. Projekt už je připravován pomocí peněz z Evropského sociálního fondu. Fiala ale nic nechce uspěchat, chce hlavně kvalitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…