Účtenková loterie je skvělý nápad, český národ je hravý, vykládal šéf průmyslníků na ČT

08.12.2016 21:57

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák promluvil ve čtvrtečním Interview ČT24. Mimo jiné prozradil, zda podle jeho názoru někomu způsobí pád zavedení EET. Tento projekt považuje za správný a věří, že se uchytí i prostřednictvím účtenkové loterie, protože „český národ je hravý“. Současně připustil, že tento systém je možné zneužít. Pak došlo na nezaměstnanost v Česku.

Účtenková loterie je skvělý nápad, český národ je hravý, vykládal šéf průmyslníků na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

„Pane Hanáku, hospodští po zavedení EET zdražili, zdražili i pivo a říká se, že kdo zdraží pivo, prohraje volby. Skončí tedy Andrej Babiš?“ ptala se moderátorka Světlana Witovská. Hanák je přesvědčen, že ne. Babiš prý zavedení EET dobře zvládl a podle Hanáka tento ministr nepadne. Je sice pravda, že někteří hospodští končí, ale tito lidé se časem do tohoto byznysu zase vrátí. „Oni nic jiného neumí, je to jejich život,“ předestřel svůj názor host.

„Každý má platit daně, každý má za své zaměstnance odvádět sociální a zdravotní a někde je potřeba začít,“ sdělil divákům Hanák. Bude víc peněz na školství, pro seniory a tak podobně. Věří, že systému EET pomůže i start účtenkové loterie. „Český národ považuji za hravý, tady se prosázejí miliardy na sportce a jinde, ... takže věřím, že lidé se účtenkové loterie zúčastní,“ je přesvědčen Hanák. Faktem sice je, že se množí i udání na hospody, kde účtenku nevydali a někdo by to mohl proto hospodě dokonce zneužít, ale podle Hanáka bychom neměli zapomínat na to, že účtenek bylo vydáno na 20 milionů, zatímco udání máme asi 700.

Potřebujeme až 150 tisíc nových zaměstnanců

Ve druhé polovině pořadu si Hanák pochvaloval nízkou nezaměstnanost v Česku – obratem ovšem doplnil, že už potřebujeme pracovníky ze zahraničí, pročež vítá, že vláda zaměstnávání těchto lidí v Česku umožnila. Realita je totiž taková, že z nezaměstnaných přibližně třetina lidí dnes pracovat vůbec nechce, třetina je v šedé ekonomice a třetina opravdu pracovat chce a je ochotna se rekvalifikovat. Jde asi o 110 tisíc lidí, ake firmám chybí mnohem víc pracovníků, přibližně 150 tisíc.

Nakonec se vyjádřil i k rozpočtu České republiky na rok 2017. Zmínil, že možná i díky Babišovi je tato vláda trochu vychytralá a nastavila si měkký rozpočet, který se bude dobře dařit vyplnit, takže to pravděpodobně nebude velké předvolební téma. „Slabinou toho rozpočtu jsou obrovské náklady na státní zaměstnance. V rozpočtu 2017 se počítá, že jich bude o 22 tisíc víc. Pokud to půjde na policii, hasiče a armádu, tak je to v pořádku. Pokud to půjde na platy učitelů, tak je to podle mého taky v pořádku,“ uznal Hanák. Ale velmi se mu nelíbí nárůst úředníků na dalších místech.

S českou ekonomikou by mohlo zacvičit i ukončení intervencí České národní banky, která od roku 2013 oslabuje korunu. Bohužel se nás mohou dotknout i nemalé finanční problémy Itálie. „Ačkoli nejsme součástí eurozóny, tak ten vliv může být velký,“ varoval Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…