Uctívaný disident Michnik: Putin je vrah a násilník a Evropská unie příliš slabá. My intelektuálové a novináři ji však zachráníme!

24.07.2014 11:31

Jeden z vůdců polského disentu Adam Michnik ve svém komentáři tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin je vrah a násilník. Dává mu za vinu sestřelení letadla MH17 a kritizuje příliš vlažný přístup Evropy k Rusku.

Uctívaný disident Michnik: Putin je vrah a násilník a Evropská unie příliš slabá. My intelektuálové a novináři ji však zachráníme!
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Po krvavém potlačení demonstrace ve Varšavě v roce 1861 napsal ruský spisovatel caru Alexandru II., že je vrah a násilník. Informování ruského tisku o demonstraci hodnotil jako ostudné a bezskrupulózní. Myslím, že podobný dopis by měl dnes být adresován i Putinovi a propagandě ruských médií. Už jsme od ní slyšeli, že Polsko vycvičilo fašisty terorizující Majdan. Poté jsme se dozvěděli, že ozbrojenci, kteří ovládli Krym, si nejspíš zbraně koupili v obchodě,“ rozčiluje se Michnik.

„Sestřelení letadla MH17 je přímým důsledkem Putinovy cynické a propagandistické politiky. Těch 298 lidí zemřelo proto, že Putin vyzbrojil separatisty, kteří se stali pátou kolonou v doněckém regionu. Putinovy kroky přesně odpovídají jeho minulosti agenta KGB. On nikdy nenechá jít Ukrajinu svou vlastní cestou vstříc západní demokracii. Putin chce znovu vzkřísit zašlou slávu ruské říše. I proto bude nadále pomáhat vyvolávat národnostní rozmíšky v Pobaltí, Náhorním Karabachu či v Moldávii,“ je přesvědčen Michnik.

Článek v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Mírumilovná Evropská unie podle Michnika bohužel není schopna čelit takové agresivní rozpínavosti. Znepokojuje jej rovněž přístup podnikatelských elit, které jsou podle něj zaslepeny honbou za ziskem a nevnímají události v politickém kontextu. „To je velmi znepokojivé. Nás intelektuály, vědce a novináře by to však nemělo od pokusů otevřít jim oči odradit. Nemůžeme připustit, aby se opět vrátila politická krátkozrakost, která dovolila Stalinovi a Hitlerovi realizovat jejich brutální politiku vůči svým sousedům,“ míní Michnik a připomíná anexi Rakouska, Československa a Pobaltí.

„Historie 20. století nám ukázala, že politika neustálých ústupků vůči agresorovi nikam nevede. Putin není evropským politikem a jeho politický styl je založen pouze na agresi a vyhrožování. Vypustil z láhve zástupy bezcitných žoldáků, skutečných fašistů, národních bolševiků a poštval je proti Ukrajině. Ozbrojení těchto zkažených existencí je neodpustitelný trestný čin. Jsem rád, že polská vláda jej takto hodnotí a uplatňuje vůči Rusku nekompromisní přístup,“ chválí na závěr Michnik svoji zemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…