Uděláme ráj na zemi, vykládal v dokumentu Janeček, který chce být prezidentem. Muž pak ale vzpomínal, jak mu hrozil pěstičkami

28.05.2014 22:42

Dokument „Svět podle algoritmu“ vzbudil rozruch už před svým uvedením. Jeho tvůrce David Vondráček (známý například sérií dokumentů Zabíjení po Česku o poválečných útocích na sudetské Němce) medializoval své spory s vedením České televize, které mu odmítalo dokument odvysílat pod původním názvem „Pozitivní evolucionář“ jako příliš jednostranný. Dokumentarista si povzdechl, že dílo ztratí na aktuálnosti, ale nakonec v něm provedl některé úpravy a diváci jej mohli zhlédnout ve středu večer.

Uděláme ráj na zemi, vykládal v dokumentu Janeček, který chce být prezidentem. Muž pak ale vzpomínal, jak mu hrozil pěstičkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Anketa

Vyplatilo by se změnit volební systém na většinový?

hlasovalo: 1995 lidí

Dokument začíná záběrem na zaplněné Staroměstské náměstí, kterému moderátor z efektně nasvíceného pódia ohlašuje: „Zeptáme se, jak z toho marasmu pryč, matematika a zakladatele mnoha nadačních fondů Karla Janečka.“

Následuje sestřih Janečkových vystoupení, při kterém se několikrát v různých variacích opakuje „Máme opravdu dobrý systém, jak dostat do vedoucích pozic pořádné lidi“.

Vše vyvrcholí jeho dialogem na pódiu s biskupem Václavem Malým. „Blížíme se pozitivní společnosti, něco jako ráji na zemi,“ líčí mu nadšeně Janeček.  Biskup se však shovívavě usměje: „Jsem realista. Ráj na této zemi nikdy nebude,“ praví.

Následuje retrospektivní životopisná pasáž, ve které Janečkovi rodiče vypráví o jeho od malička projevovaném nevšedním nadání, exmanželka vzpomíná na setkání v kasinu a následuje fascinovaný popis jeho objevu matematického algoritmu, umožňujícího bleskurychlé burzovní transakce, které akcionářům vydělávají miliardy.

„Obrat mé firmy je astronomický. Je to řádově více, než je rozpočet České republiky,“ usmívá se muž, který si v kolonce profese stále uvádí „matematik“. „Měří se s globálními světovými hráči. Jeho algoritmus je lepší než algoritmy velkých světových hráčů,“ vychválil jej ekonom Michal Mejstřík. Známý excentrický ekonom Tomáš Sedláček pak u stolku kavárny Slavia nadšeně vykládal, že „Karel to dělá líp, než všichni ostatní“.

Dokument pokračuje záběry na Janečka přednášejícího uhranutým posluchačům o tom, jak začínal od nuly, a tato pasáž končí prohlášením, že nyní už se obchodních aktivit vzdal a všechen svůj čas věnuje společenským věcem.

„Jsem přesvědčen, že mozek každého člověka je schopen žít v hodnotách lásky a racionálního myšlení, “ uvedl následující pasáž. Následují záběry na Janečka, předávajícího šek vybraným vědcům na jejich projekty, a pak se projíždějícím ve speciální formuli, kterou za pomoci jeho peněz vyvinuli studenti ČVUT.

Pak už se dostáváme k nejznámějšímu z Janečkových fondů, tomu protikorupčnímu. Jeho analytik Petr Soukenka líčil, jak největším úspěchem fondu byla kauza pražského dopravního podniku, kvůli které na NFPK dokonce podal podnikatel Ivo Rittig žalobu pro poškození dobrého jména.

Následovaly záběry z jara 2013, kdy Janeček kráčel Prahou v čele průvodu, který vynášel „Morenu“ v podobě končícího prezidenta Václava Klause. „Je to velký zlojed. Je to člověk, který nadřadil osobní zájmy zájmům veřejným,“ vykládal přitom Janeček, zatímco zapálená figurína prezidenta padala do Vltavy.

Výraz „zlojed“, jenž je do značné míry Janečkovým copyrightem, prý začal používat proto, že doposud se užíval výraz „kmotr“, který je ale v podstatě pozitivní. „Já jsem chtěl něco, co bude jednoznačně negativní, kde bude to zlo,“ vykládal.

Tohle není nikde na světě

Až v tu chvíli, přibližně v polovině dokumentu, došlo na první kritičtější slova na Janečkovu adresu: „Tomu, kdo téma uchopí první, může přinést popularitu,“ připustil známý politolog Roman Joch. Kdybychom ale podle něj Janečkovy nápady analyzovali věcně, tak prý nevyhnutelně musíme dojít k závěru, že svět není tak černobílý, jak nám jej prezentuje.

„On je matematik. Ale nemůže to uplatňovat na politologii a společenské vědy, tam nejsou jedničky a nuly,“ upozornil aktivista ze sdružení Rekonstrukce státu Matěj Hollan. Ten také upozornil, že Janeček mnohokrát změnil názor na to, zda někoho konkrétního zařadit mezi zlojedy, či nikoliv.

„My máme demokracii na papíře. V praxi moc ne, ale na papíře ano. Takže pokud lidi přesvědčíme, že ten volební systém je zásadní, tak to můžeme prosadit,“ kázal na shromáždění své akce Pozitivní evoluce Janeček ve prospěch svého modelu. Politolog Michal Kubát ale následně upozornil, že specifický Janečkův systém pozitivních a negativních volebních hlasů nikde na světě není a funguje víceméně jen v Janečkově matematické hlavě.

Matěj Hollan připomněl, že Janečkův volební systém se v některých bodech trochu podobá systému užívanému v Austrálii. Přesto však zopakoval své varování, že Janečkův model přinese jen zlo. „Ty jeho věci jsou, jak kdyby mu to zjevil anděl strážný na houbách,“ namítl přílišnou dogmatičnost modelu.

Mezitím Janeček před kamerou na tabuli předváděl kouzla s čísly, ze kterých mělo vyplynout, že ve volbách uspějí pozitivní kandidáti.  

Stál přede mnou a hrozil pěstičkami

Hollan ale jeho vizi pozitivnosti následně korigoval popisem vzájemného setkání, kdy mu dal Janeček velmi transparentním způsobem najevo svůj odpor: „Stál tam přede mnou a hrozil mi pěstičkami, že jsem ho kvůli něčemu kritizoval,“ líčil.

„Jsem přesvědčen, že život v pravdě je prospěšný pro každého z nás. Přináší to kvalitnější život,“ ujišťuje nás následně znovu Janeček, načež nám dokumentarista připomene podivnou scénku, kdy na předávání hudebních cen Český slavík zpěvák Daniel Landa prohlásil Janečka za „krále králů“, a pokud to prý někdo nebude respektovat, tak mu on, Landa, ublíží. Dnes Landa vzpomínal, že touto bláznivou etudou řadu lidí přiměl k tomu, aby se o Janečkovy myšlenky začali zajímat.

Skutečnou bombu na závěr dokumentu ale předložila Janečkova exmanželka. „Nedávno jsem s Kájou mluvila, a říkal, že by chtěl být prezidentem,“ prozradila a se smíchem dodala, že už se těší na prezidentské lóže.

Dokumentarista Vondráček se následně na totéž zeptal samotného Janečka. Odpověď zněla: „Pokud bude ta příležitost, tak bych to zkusil. Pro ty věci, co chci dokázat. Dokázal bych toho více s menším úsilím,“ uvedl. A pohledem na Karla Janečka, odcházejícího krajinou do mlhy, dokument končí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…