Udělejte něco, nebo to tady za 20 let bude jak v Afghánistánu, varuje žena, která skutečně ví, co si myslí imigranti

10.08.2017 10:12

Rakouský deník Kronen Zeitung vyzpovídal iráckou křesťanku, která rok a půl pomáhala ve Vídni uprchlíkům v jedné charitativní organizaci. Díky znalosti arabštiny byla uprchlíkům velmi blízko. Její vyprávění však nevzbuzuje příliš optimismu.

Udělejte něco, nebo to tady za 20 let bude jak v Afghánistánu, varuje žena, která skutečně ví, co si myslí imigranti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jestliže u mnoha Rakušanů vzbuzují už nyní zprávy spojené s muslimskými uprchlíky obavy, po vyslechnutí rozhovoru s iráckou křesťankou, která vystupuje pod pseudonymem Maria, se jejich znepokojení ještě prohloubí. Ačkoli mediální i politický mainstream, podporovaný nevládními neziskovými organizacemi, vykresluje muslimské uprchlíky v tom nejlepším světle, skutečnost je mnohem komplikovanější.

Maria si získala díky svému iráckému původu důvěru mnoha uprchlíků, se kterými měla možnost pracovat. Díky společnému rodnému jazyku měla možnost zaslechnout i to, co zůstalo jejím rakouským kolegům utajeno. Maria tak může otevřeně interpretovat, co si uprchlíci obecně myslí o Rakousku i o Evropě, jak si představují svoji budoucnost či jaký mají vztah k demokracii, svobodě a západním zvyklostem a kultuře.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

„Hlavním tématem každodenní konverzace je náboženství,“ říká Marina, která byla doma v Iráku vzhledem ke křesťanské víře pronásledována a cítila se diskriminována. V podstatě to samé však pociťovala i po příchodu do Rakouska, kde začala nosit na krku kříž coby symbol křesťanství. „Ti lidé přicházejí do Evropy kvůli desítkám let zuřících náboženských válek. Islámská víra je v jejich zemích všudypřítomná. Nic jiného neznají. Co od nich asi tak můžete čekat?“

Mnozí z uprchlíků jsou velmi překvapeni, jaké se jim v Rakousku i v jiných evropských zemích dostává náboženské svobody. „To je sice pozitivní věc, ale svoboda vyznání podle mého názoru došla v Rakousku až příliš daleko. Islámská víra je pro ně úzce spojená s islámskými hodnotami. Ta jim říká, že mohou v klidu žít se svoji vírou a Rakousko jim bude brzy patřit,“ obává se irácká křesťanka.

„Já vždycky říkám, že zvláštní doba si žádá zvláštní pravidla a zákony. Před třiceti až čtyřiceti lety lidé v Iráku, Sýrii nebo Egyptě žili podobně jako Rakušané. Tamější společnosti byly liberální a podívejte se, jak to tam vypadá dnes. Rakouští politici musí něco konečně podniknout. Pokud se tak nestane, bude to tady za dvacet let vypadat podobně jako dnes v Afghánistánu,“ vykresluje blízkou budoucnost Maria v černých barvách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…