Úder Faltýnkovi: Až moc náhod, odhalila ČT. Byt partnerky, kamarádi a miliardy

02.04.2019 9:02

Příběh jednoho podnájmu. Tak zní název reportáže odvysílané v pořadu Reportéři ČT. Jde o byt v pražském Podolí, jenž obývá místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Byt je Jiřího Salajky a pronajímá jej Faltýnkově přítelkyni. Co dalšího Česká televize zjistila?

Úder Faltýnkovi: Až moc náhod, odhalila ČT. Byt partnerky, kamarádi a miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Byt podle všeho Faltýnka propojuje s lidmi, kteří soutěžili se státem o lukrativní podíl ve strategické firmě ČD - Telematika. Tento podíl taky získali a připravili o něj České dráhy. I v Českých drahách přitom seděli na významných postech Faltýnkovi lidé. 

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

Byt je součástí nového developerského projektu. Má přes 200 metrů čtverečních, náleží k němu navíc ještě terasa a zahrada o celkové rozloze přes 300 metrů. Byt vlastní na první pohled neznámá firma Selada Trade, jež patří zaměstnanci olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, jenž je mimo jiné majitelem banky Creditas. A Hubáček také před pár lety koupil na úkor státu menšinový podíl v polostátní společnosti ČD - Telematika.

„Jak už jsme zmínili, Faltýnek postupně bydlel hned ve dvou bytech, které vlastní Hubáčkův zaměstnanec Jiří Salajka. Ten má v bance Creditas na starosti marketing. Luxusní byt v tomto pražském domě koupila firma Jiřího Salajky v roce 2018. Zaplatila za něj 23 milionů korun. A poté ho začal obývat Jaroslav Faltýnek,“ popisuje redaktorka České televize. Faltýnek o bytě hovořit nechtěl, poukázal na to, že je jeho partnerky. 

„Můj partner, pan Faltýnek, vás určitě na mě neodkázal. Ctí totiž mé soukromí a nevidí žádný důvod k tomu, abych vám na vaše dotazy odpovídala,“ byla však skoupá na slovo partnerka Faltýnka. 

„Já jsem bydlel poměrně dlouho vlastně v bytě u pana Babiše, a když jsem ten byt opouštěl, tak jsem hledal nějaké bydlení v pronájmu, a ptal jsem se různých známých lidí, kamarádů, realitky jsem si projížděl a mimo jiné jsem narazil na pana Salajku, kterého znám z Olomouce. A ten vlastně v Praze investoval do bytů a v podstatě mi nabídl možnost bydlení. A tak vlastně moje partnerka, s kterou jsme zhruba 2 roky v současné době, tak si tento byt od pana Salajky pronajala,“ popsal následně Faltýnek. 

Ředitel Transparency International David Ondráčka však poukazuje na propojenost Faltýnka na podnikatele, kteří mají zájem o obchodování se státem, a nakonec realizují pro ně velmi výhodné obchody. Je to podle mě střet zájmů par excelence.

Zisk podílu v ČD - Telematika pak rozebíral i redaktor Hospodářských novin Jiří Pšenička. „Pavel Hubáček se k podílu ve firmě ČD - Telematika dostal v roce 2016, a to poté, co předtím stát neúspěšně se snažil tento podíl získat sám. Pan Hubáček musel někde zjistit, že ten podíl je na prodej, on nikdy v oblasti telekomunikací předtím nepůsobil, a dát nabídku firmě Dial Telecom, aby ten podíl získal on. Jak k těm informacím přišel, to nevím,“ poznamenal k tomu. 

Investiční skupina Unicapital miliardáře Hubáčka však jakékoliv spekulace týkající se údajně podivného nákupu minoritního podílu ve společnosti ČD - Telematika od soukromé společnosti Dial Telecom odmítá. „Dial Telecom pozval do soutěže více investorů a svůj podíl v ČD - Telematice prodal společnosti, která dala nejvyšší nabídku,“ zní vyjádření.

Na popisovaných transakcích zaujme podle Reportérů ČT časová shoda. Jak už víme, Jaroslav Faltýnek se nastěhoval do Salajkova bytu v Radlicích. Ve stejné době, kdy si miliardář Hubáček pořídil firmu k nákupu akcií v ČD - Telematika, přebírá jeho podřízený firmu na nákup bytů, do kterých se posléze nastěhoval Jaroslav Faltýnek. Jako střet zájmů to však místopředseda hnutí ANO nevnímá. „Absolutně, absolutně vylučuju jakýkoli střet zájmů, protože pana Salajku znám poměrně dlouho, nabídl mi možnost bydlet u něho v bytě, a tu jsem využil. A to je všechno,“ poznamenal Faltýnek.

Reportéři se pak věnují i tomu, odkud se vzaly peníze na nákup bytů. A všímají si i toho, jakou roli v případu mohli hrát šéf dozorčí rady Českých drah a firmy ČD - Telematika Milan Feranec či poradce přerovský advokát Květoslav Hlína, kteří jsou Faltýnkovými známými. 

„Byty jsem koupil jako investici za peníze, které jsem získal prodejem své firmy. Pronajímám je za tržní nájem,“ tvrdí pak k bytům Salajka. „Pro mě to, že tam platí tržní nájem, nehraje roli. Ukazuje to právě provázanost na ty podnikatele. A to si myslím, že je střet zájmů, který je důvodem pro to, aby Faltýnek v politice skončil,“ uzavřel Ondráčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…