Ujguři v Praze. Hřib a Fischer tleskají, zato Kulhánek... Čína je na nohou

12.11.2021 15:48

Do Prahy se sjelo více než 200 zástupců ujgurských komunit z celého světa, aby si zvolili svoji exilovou vládu. Akci svojí přítomností zaštítí i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nebo senátor Pavel Fischer. České Ministerstvo zahraničí se k věci staví spíše odtažitě, což Fischer kritizuje.

Ujguři v Praze. Hřib a Fischer tleskají, zato Kulhánek... Čína je na nohou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Islámského institutu v celé Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang Abdurekef Tuniyaz

Stovky Ujgurů se do Prahy sjely proto, že hlavní město Česka považují za jedno z center podpory lidských práv. Na tomto světovém Ujgurském kongresu si budou pronásledovaní Ujguři v diaspoře volit nové vedení na tři roky.

A zatímco vedení Prahy i část Senátu kongres podpoří svojí přítomností, Ministerstvo zahraničí se k věci staví spíše opatrně. „Politická podpora akci je poměrně opatrná. Existují náznaky, že reakce čínské strany na sebe nenechají dlouho čekat,“ prohlásil diplomatický zdroj pro Lidové noviny.

Kongresu ale záštitu udělil pražský primátor Zdeněk Hřib, který je k Číně dlouhodobě velmi kritický a je si vědom, že vztahy Prahy a Pekingu jsou stejně na bodu mrazu. „Budu mluvit o nedávných zkušenostech Prahy se šikanou ze strany Číny,“ uvedl Hřib, který se chce setkat také s přeživšími z ujgurských detenčních center.

„Zástupci Číny již projevili znepokojení nad touto akcí prostřednictvím zprávy politické rady čínského velvyslanectví v České republice, již adresovali magistrátnímu oddělení zahraničních vztahů a protokolárních záležitostí. „Jakýkoliv soudný člověk by měl podle mého názoru být znepokojen tím, že v roce 2021 existují v Číně koncentráky pro náboženské a jiné menšiny. Jako lékař mám problém také se zprávami o násilném odebírání orgánů,“ dodal Hřib.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
Původně se měl akce účastnit také aspirant na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který ale nakonec svoji účast stornoval. Údajně proto, aby zbytečně neprovokoval prezidenta Miloše Zemana, který navržené kandidáty jmenuje do pozic ministrů.

„A navíc, pokud by se Lipavský skutečně stal ministrem zahraničí, musel by počítat s tím, že se kvůli účasti na kongresu dostane u Číňanů na černou listinu a do své země ho jen tak nevpustí. Což by bylo pro šéfa české diplomacie značnou překážkou,“ vysvětlil diplomat.

Místo toho ale akci zaštítí také senátor Pavel Fischer, který vystoupí v úvodní části konference. Předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost má za sebou i slova podpory od šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se ale akce nezúčastní.

„Ujgurové mají zaručenou širokou autonomii v rámci jedné oblasti na území Číny. Tato autonomie je však jen na papíře. Ve skutečnosti zde čínská vláda zavádí opatření, jejichž cílem je systematicky oslabovat rodinné vazby, tradice, náboženské zvyklosti či odstranit kulturní odkazy na jejich vlastní historii,“ prohlásil Fischer s tím, že Česko má jako stát založený na demokracii a lidských právech povinnost vyjádřit Ujgurům podporu.  

Fischer za vlažný přístup Ministerstva zahraničí kritizuje končícího ministra Jakuba Kulhánka (ČSSD), který s pořádáním akci odmítl jakoukoliv součinnost. „Jako by už nebyl ministrem svobodné ČR. Možná v tom hraje roli, že dříve sloužil čínským zájmům,“ dodal senátor.

Kulhánek ale kritiku odmítá s tím, že jde o soukromou akci, do které nebylo ministerstvo nijak zapojeno a ani o to nebylo požádáno. Navíc je podle něj načasování kongresu nešťastné vzhledem k sílící epidemii koronaviru. „Odmítám ale, že bych osobně intervenoval v neprospěch konání takové akce včetně příjezdu některých hostů,“ reagoval na kritiku Kulhánek.  

Ujgurové jsou jednou z 55 menšin, žijících na čínském území a jejich počet se odhaduje na 12 milionů. Žijí převážně v oblasti Sin-fiang, která je bohatá na ropu a zemní plyn. Ujgurové v posledních letech čelí velkému tlaku čínských úřadů, hovoří se dokonce o genocidě, podle některých dat poslal režim do převýchovných táborů až milion zástupců tohoto etnika. Část Ujgurů, kteří vyznávají sunnitský islám, proto bojují za vytvoření nezávislého státu Východní Turkestán, což Čína zásadně odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …