Ukažte mi imigranta, zabiju ho. Hezký bílý den. Přečtěte si, jak se protestuje "u bratrů" v Bratislavě

21.06.2015 12:27

REPORTÁŽ Pokud máte pocit, že se česká debata o islámu stává vypjatou a agresivní, přečtěte si, jak probíhají protesty proti imigrantům v Bratislavě. Akce, na které se mělo sejít asi pět tisíc odpůrců imigrace, vyvolala značný rozruch zejména proto, že při ní došlo i k fyzickému násilí.

Ukažte mi imigranta, zabiju ho. Hezký bílý den. Přečtěte si, jak se protestuje "u bratrů" v Bratislavě
Foto: Marek Kravjar
Popisek: Protestní akce proti Islámu v Bratislavě

Je sobota, něco před patnáctou hodinou. Historické centrum hlavního města je plné turistů. Číňané, Japonci, Francouzi, Indové. Klidně, v malých skupinkách si prohlížejí Národní divadlo, paláce, fontány. Při procházce městem to vypadá, že metropole Slovenska je mírumilovné, klidné provinční městečko, kde se turista zastaví tak na půl dne, aby si objednal v levně vypadající hospodě předražené pivo nebo víno.

Kdo by řekl, že v pouze 50 kilometrů vzdálené Vídni to dnes žije pochodem gayů, lezeb a transsexuálů.

Náměstí Slovenského národního povstání. Místo, kde se tvořila historie, kde lid vybojoval svou svobodu, dnes okupuje skupinka asi dvaceti oholených hlav. Mávají nad hlavou se zelenou zástavou s bílým kruhem uprostřed, kde se pyšní dvojkříž – znak fašistického válečného Slovenského státu. Blízkou restauraci, která patří populistickému poslanci Alojzi Hlínovi, obsadili malé skupinky turistů, kteří podle vzhledu pocházejí z Asie. Při ochutnávce brynzových halušek, pizzy a hamburgerů se nenechávají skupinkou extremistů vyvést z míry. Opodál postávají příslušníci městské policie a za rohem se formuje malá skupinka zakuklenců. Před Prezidenským palácem, na Hodžově náměstí, se začíná formovat skupina odpůrců pochodu. K fontáně míru se ale dostanou jen vyvolení. Těžkooděnci hlídají celé okolí a člověk má pocit, že se dovnitř dostane pouze na zvláštní povolení. Svou roli ale kluci ze státní příspěvkové organizace „pomáhat a chránit“ vzali vážně a chuligáni se ke „stávkokazům“ nedostanou.

Slunce je pod mrakem a náměstím zní slavná italská písnička Ciao bella, ciao. Vyzbrojeni příslušníci začínají být v pozoru. Vysílačky, které mají velitelé na svých kombinézách, jednotně hlásí skupinu asi 5 tisíců protestujících, kteří se přesouvají od Hlavního nádraží kolem Prezidentského paláce až na Náměstí SNP. Člověk má pocit, jako kdyby se setmělo. Štefánikovou ulicí se nese dav, který nahání hrůzu. Mezi novináři, jež se dostali mimo kontrolované zóny, začíná atmosféra houstnout. Kolegyně romské národnosti z deníku se pokouší o černý humor. „Půjdu jako předvoj, držte mi palce,“ směje se, ale přitom svírá svou kameru pevně v rukou. Dav se valí a skanduje hesla: „My jsme tady doma! Slovensko Slovákům!“ A nebo také „Vlastizrada“.

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí
Vřít to začíná i mezi odpůrci. Ti jsou vytlačeni o asi dvacet metrů dále. Novináři se ocitají jakoby v zóně nikoho. Začínají padat první vulgarismy a nadávky i světlice a láhve. „Buzeranti, zabít vás, vy hajzlové,“ zní davem. „Bodaj by tí negri znásilnili tvoju rodinu celú,“ pokračují neonacisté směrem k odpůrcům, jež kryjí dvě řady těžkooděnců.

Začínají vzduchem létat světlice a nábojnice s plynem. „Hanba národa,“ ozývá se ze strany antifašistů, kteří dostávají jako odpověď vystrčené prostředníčky a spršku nadávek.

Několik konfliktů a zatčení na straně pochodujících neofašistů. Mezi nimi se ale pohybují i starší lidé, v davu vidět i české a srbské zástavy. Slyšíme i němčinu a polštinu. „Odkud jste přišli?“ Zní novinářská otázka do davu. „Z Polska, kvůli imigrantům. Ukažte mi je, zabiju je,“ ozývá se rozhodně asi osmnáctiletý mladík oděný v černé bundě a maskáčích.

Dav se pomaličku přesunul k sochám partyzánů na Náměstí SNP. „Vykoupili všechno pivo, šli na záchod. Snažili jsme se být slušní, dostali jsme příkazem, aby nebyl problém,“ říká číšnice z italské restaurace na horním konci náměstí. Dav na náměstí se snaží zpívat slovenskou hymnu. Zní jim to však těžkopádně a jsou rychlejší než hudební podklad znějící z reproduktorů.

Ještě předtím však vystoupí jeden z organizátorů a vítá jednotlivé skupiny a organizace. Většinu z nich policie důvěrně zná. Jsou to chuligáni z fotbalových zápasů, pravicových extremistických sdružení a hnutí hlásících se k nacistické ideologii.

Kromě neznámých řečníků má však pódium i svého „hrdinu“. Banskobystrického župana Mariana Kotlebu, který patří ke krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko. Jeho projev je tradiční, tedy proti Evropské unii, politikům celého spektra a samozřejmě imigrantům. „Naší povinností je postarat se i o zrádce v parlamentu,“ volá náměstím Kotleba. „Oběsit,“ skandoval dav. Třešničkou na dortu bylo ukončení jeho projevu: „Dovolte, abych vám popřál krásný a pěkný bílý den.“

„Paráda,“ upozorní na sebe i poměrně častými výtkami k europoslankyni Monice Flašíkové- Beňové, kterou bouřící nazývají „kurvou“. Spolu s ostatními slovenskými europoslanci totiž hlasovala pro kvóty, tedy v rozporu s prohlášením premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Kaliňáka.

Organizátor Lukáš Kopáč po konci protestu na náměstí SNP odhadl účast asi na šest tisíc lidí. Na slovenské poměry je to podle něj dobrý výsledek. Po asi hodince se dav pomalu rozchází. Pak ale nastává největší peklo. Neonacisté rozkurážení alkoholem zaútočili na policisty, policejní auta, ale i na automobily stojící vedle na chodnících. Kameny, dlažební kostky i kovové tyče.

Na nádvoří Bratislavského hradu se během protestních shromáždění objevilo přibližně tři sta lidí a napadli i osoby, které byly na cyklistických závodech City Downhill Wolrd Tour Bratislava 2015. Závody museli pořadatelé zrušit a policie zadržela 25 osob. Dalších 25 osob zadrželi pod hradem, kde neonacisté poškodili šest služebních aut policie a zaútočili i na policistu, po kterém házeli dlažební kostky. Celkem bylo zadrženo až 140 osob. Výsledkem výtržností je i šest poškozených policejních aut, tři zranění policisté, rozbitá přední skla na dalších vozidlech.

Mluvčí Operačního střediska záchranné zdravotní služby Boris Chmel oznámil, že ošetřili pět osob, které měly zranění na hlavě. Několik lidí též ošetřili po zásahu slzným plynem.

Výtržnosti policie hlásí i z historického centra, kde výtržníci napadli několik cizinců. Konflikty a rozbité výlohy hlásí i z Hlavního nádraží, kde muselo zasahovat i policejní komando.

Policejní mluvčí vyzvala obyvatele, aby během sobotního odpoledne raději zůstali doma a vyhnuli se centru města. Majitele automobilů upozornila, aby své oře raději přeparkovali do podzemních garáží a na hlídaná parkoviště. Taková varování vydala policie poprvé od roku 1989. Demonstrace si vyžádaly i omezení v městské hromadné dopravě, kdy byly odstaveny hlavní trasy důležitých spojů. Automobilovou dopravu z centra preventivně vyloučili úplně.

Úplný klid nastal v Bratislavě až kolem desáté hodiny večer. V ulicích ale stále situaci monitorují policejní hlídky státní i městské policie.

Autor: Marek Kravjar

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…