Ukradli nám Listopad 89, píše advokátka. A ukazuje na ně

18.11.2020 7:11

Advokátka Monika Čírtková se v rámci připomenutí dnešního 31. výročí sametové revoluce na svém facebooku rozepsala o tom, jak pociťuje ztrátu práva na to, jej slavit. Na oslavy 17. listopadu 1989 se podle jejích slov „vytvořil monopol a tento monopol drží někdo jiný“.

Ukradli nám Listopad 89, píše advokátka. A ukazuje na ně
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Sametová revoluce přinesla neodmyslitelné změny v české společnosti, za což je Čírtková dodnes velmi vděčná. „Na sametovou revoluci si z dětství vzpomínám. Jsem moc ráda za to, že proběhla, a její přínos pro vývoj naší země hodnotím jednoznačně jako pozitivní,“ píše na svém facebookovém profilu.

Dnes bohužel připomínání jednoho z nejvýznamnějších milníků v historii naší země není takové, jak by si představovala. „Ale, nemohu si pomoci, cítím, že se v mém přístupu k tomuto výročí něco změnilo. Jako bych ztratila právo jej slavit,“ přiznává advokátka.

„Na oslavy listopadu se totiž vytvořil monopol a tento monopol drží někdo jiný,“ konstatuje následně.

Zkonkretizovala, koho slovem „někdo jiný“ přesně myslí: „Lidé, kterým se z úst řinou slova o pravdě a lásce, lidé, kteří řeční na demonstracích Milionu chvilek, lidé, kteří se klaní Bruselu a kteří už hledají spacáky, aby opět bránili ‚naši‘ Českou televizi. Lidé, kteří bezostyšně přejí smrt neoblíbenému politikovi, lidé, kteří pohrdají voliči těch stran, které prosazují jinou politiku než tu ‚správnou‘.“

Tuto skutečnost začala pozorovat zhruba před dvěma roky. „Nevím, kdy se to stalo; myslím, že asi před dvěma lety. Tenkrát, když se začaly vyhazovat květiny od těch nesprávných (tedy ideologicky nepřijatelných) osob do odpadkových košů. A potom to pokračovalo loni nechutnými výstupy na Národní třídě. Za potlesku davu se určuje, kdo smí slavit a kdo ne. Kdo je dost dobrý na to, aby výročí oslavil,“ dodala zklamaně Čírtková.

„Smutně jsem si to musela přiznat. Tohle výročí už patří jenom některým. A já mezi nimi nejsem,“ uzavřela svůj komentář.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…