Ukrajina: Drastická videa s mrtvolami, řádění loupežníků, Čečenci a světlo na konci tunelu

28.05.2014 10:15

Po bojích v různých městechh východní a jižní Ukrajiny se nyní měly nejkrvavější střety přenést do samotného centra protikyjevského povstání - do Doněcku. Střety mezi vládními jednotkami a rebely měly eskalovat masivním nasazením letectva, které přineslo desítky obětí z řad civilistů. Ti v důsledku toho poprvé oficiálně požádali o pomoc sousední Rusko.

Ukrajina: Drastická videa s mrtvolami, řádění loupežníků, Čečenci a světlo na konci tunelu
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle redaktorky Lidových novin Petry Procházkové začíná situace v Doněcku připomínat válku. V centru východní Ukrajiny se mrtví začínají počítat na desítky a střílí se prý i na hranicích s Ruskem, odkud protivládním rebelům přicházejí posily.

Procházková popisuje, že v noci z pondělka na úterý mělo na Ukrajinu proniknout několik desítek ozbrojenců na nákladních vozech. List Ukrajinská pravda prý píše, že mezi nimi kromě profesionálních vojáků ruské armády mělo být i několik bojovníků z řad separatistů v Čečensku, kteří nyní paradoxně bojují po boku svých někdejších soupeřů.

Ruská propaganda prý dokázala někdejší nepřátele spojit hesly o Kyjevu podporovaném „neznabohy, Američany, fašisty a banderovci“. V téže době se mělo ukrajinským vládním jednotkám podařit vytlačit separatisty z doněckého mezinárodního letiště. Neznámí bandité mezitím ve městě vypálili hokejový stadion místního klubu KHL. Podle ukrajinských médií též separatisté olupují doněcké podnikatele a obchodníky.

Kyjevské vládní jednotky prý v posledních dnech změnily taktiku a začaly více používat letectvo. Vůdce Doněcké lidové republiky Denis Pušilin mluví o genocidě civilistů. V tomto duchu i server prokremelské televize Russia Today ukazuje řadu fotografií a videí, dokazujících násilí na civilistech ve východoukrajinských městech, které je podle nich produktem nové „efektivnější“ politiky o víkendu zvoleného prezidenta Petra Porošenka.

Angllický text o dění v Doněcku i s fotografiemi a videi ZDE.

Jak server Russia Today upozorňuje, sám Porošenko, byť ještě nebyl uveden do úřadu, k takovým akcím přímo vyzval. „Podporuji pokračování ofenzivy, ale žádám změnu jejího formátu - musí to být kratší, efektivnější a vojenské jednotky musí být lépe vybaveny,“ cituje jeho prohlášení.

Doposud není známé, kolik obětí „efektivnější“ přístup ukrajinské armády přinesl. Zástupci Doněcké lidové republiky mluví o stovce mrtvých, oficiální představitelé města udávají přibližně 40 mrtvých a 43 zraněných. Ve Slavjansku, kde rovněž pokračují kruté boje, měli zemřít tři civilisté.  

Vše k tématu Ukrajina ZDE.

V témže prohlášení Pušilin uvedl, že rebelové na východě Ukrajiny jsou nuceni se „obrátit k ruskému lidu“. I autority Doněcké republiky přiznaly, že východní Ukrajině míří na pomoc „prapor Východ“, což jsou vojáci vedení čečenským vůdcem Kadyrovem.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale Moskva stojí o dialog s prezidentem Porošenkem. Pokud prý nebude stupňovat operace proti povstalcům, jsou další jednání možná. Právě dialog mezi oběma skupinami by prý měl být základem řešení. Sám Porošenko vyjádřil ochotu jednat s ruským vedením v první polovině června, chtěl by ale využít zprostředkování USA nebo Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…