Ukrajina, Rusko, válka a bída. Filozof Cílek zcela otevřeně a bez iluzí o hrozných věcech, které nám lezou do života

24.07.2014 7:11 | Zprávy

ROZHOVOR Motiv války je v dějinách lidstva všudypřítomný, jen jsme na něj v posledních dvaceti letech zapomněli. Upozorňuje na to filozof, vysokoškolský pedagog a popularizátor vědy Václav Cílek, jenž je přesvědčen, že tragické události na Ukrajině není možné rozplést bez Ruska, na něž nelze pomýšlet jako na nepřítele, ale jako na toho, koho při hledání řešení není možné obejít. Ještě více než tamních bojů se obává kriminalizace společnosti, na níž doplácejí lidé prchající z ostřelovaných měst.

Ukrajina, Rusko, válka a bída. Filozof Cílek zcela otevřeně a bez iluzí o hrozných věcech, které nám lezou do života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Pokračující boje na Ukrajině a tragický osud malajsijského letadla nad jejím územím zvyšují obavy z možného rozšíření konfliktu. Vnímáte současnou situaci se Spojenými státy a Evropou na jedné a Ruskem na druhé straně, že se svět ocitá na prahu válečného střetu?

Kdyby před dvěma lety nebo dokonce ještě před půl rokem někdo řekl slovo válka, tak by to působilo absurdně a nepatřičně. A najednou se to hrozně rychle stalo součástí běžného zpravodajství. Ale já si ještě velice dobře pamatuji dobu minulého režimu, kdy jsme se doopravdy báli jaderné války. V televizi každou chvíli běžely válečné filmy a étos tehdejšího Sovětského svazu byl založen na tom, že porazil nacistické Německo. Motiv války je tedy v dějinách lidstva naprosto všudypřítomný. Jenom od těch devadesátých let až do nedávné doby jsme si ho odpustili, ale to jsme jenom zapomněli. Ale svět je neklidný, nervózní a přibývá čím dál víc konfliktů.

Vše k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

A navíc, když se podíváte dlouhodobě na Irák, Afghánistán, Somálsko, tak zjistíte, že se skoro žádné konflikty neřeší, že se jenom táhnou. Jako cestovatel jsem si ještě před několika lety říkal, že je čas vyrazit do Sýrie, dokud to ještě jde. Ale nečekal jsem, že to nepůjde tak brzy, že se tak rychle něco stane. Takže to vnímám hlavně tak, že svět je v celkovém pohybu.

Mimo téma, ale zajímavé: Miloš Zeman a Petra Kvitová spolu v obrazech

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…