Ukrajina byla jen záminka. Vláda plánovala potírat svobodu slova dávno předtím, dokládá předseda Svobodných

25.03.2022 10:19 | Ze sítí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek prozradil, že jeho rezort chystá nový zákon, který by měl dát vládě podobně jako na Slovensku do ruky nástroj, jak bojovat s dezinformacemi. Ministerstvo spravedlnosti se tak chce vyhnout právnímu vakuu, které nastalo v okamžiku, kdy se kabinet Petr Fialy rozhodl k „odvážnému“ kroku a docílil toho, že osm údajně proruských webů z hodiny na hodinu bude odpojeno od své dosavadní domény.

Ukrajina byla jen záminka. Vláda plánovala potírat svobodu slova dávno předtím, dokládá předseda Svobodných
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Pohlídáme, aby nedošlo k tomu, že budeme ničit svobodu slova. Každopádně musíme zabránit, aby cizí stát mohl šířit poplašné zprávy a dezinformovat naše obyvatelstvo,“ uvedl již dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 
 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí
Že boj s dezinformacemi myslí vládní pětikoalice vážně, nasvědčuje i to, že v těchto dnech vláda zřídila novou funkci a dosavadního poradce premiéra Petra Fialy a letitého mediálního manažera Michala Klímu jmenovala do pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací. Podle oficiální tiskové zprávy Strakovy akademie si ministerský sbor od této funkce slibuje mnohé. „Bude koordinátorem boje proti dezinformacím a jeho úkolem bude mimo jiné komunikace s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy a spolupráce se složkami státu, které se zabývají oblastmi médií a dezinformací,“ píše se v prohlášení kabinetu
 
Nicméně Michal Klíma, který dříve šéfoval třeba Lidovým novinám, vydavatelství Economia nebo Vltava Labe Media by měl také rozhodovat o tom, ve kterých médiích bude vláda utrácet peníze. „Bude také podporovat strategickou komunikaci v úřadu vlády a spolupracovat na přípravě mediálních nákladů komunikace státu a doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována,“ uvedla vláda ve svém prohlášení. 
 
Přístup vlády v boji proti dezinformacím však nezůstává bez kritiky nejen z odborných kruhů, ale také z řad politické opozice. Do čela pelotonu chránící svobodu slova se postavil Libor Vondráček, předseda Svobodných. „Svobodní odsuzují zablokování několika webů pod záminkou boje proti dezinformacím. To, že vláda vyhlásila válku dezinformacím ještě před 24. 2., jen dokladuje, že hbitě využila příhodné situace, aby mohla omezit svobodu projevu a nejde pouze o reakci na válku na Ukrajině,“ říká právník Libor Vondráček, který si myslí, že způsob, jakým byly weby vypnuty, je nebezpečným precedentem, na jehož konci může být popření svobody projevu a legalizace cenzury. „Cenzura musí zůstat nepřípustná, přesně jak to stanovuje náš ústavní pořádek,“ připomněl Vondráček
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
„Bohužel se však děje to, čeho jsme se báli, jelikož jsme sledovali dřívější deklarace naší vlády. Zdá se, že dnes může být tragédie na Ukrajině využita jako záminka k prošlapání cesty pro potírání svobody slova, která v důsledku přinese legalizaci vypínání politických protivníků. Blokace webů na doporučení vlády bez soudního rozhodnutí se tak stala cynickým způsobem, jak si připomenout výročí Vítězného února. Jsme přesvědčeni, že takto citelný zásah do ústavně zaručeného práva na svobodu slova by neměl být možný bez vyhlášení stavu ohrožení státu či válečného stavu a na základě soudního rozhodnutí, nebo v případě nebezpečí z prodlení na základě předběžného soudního rozhodnutí,“ zdůraznil předseda Svobodných Vondráček. 
 
 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …