Ukrajina, jak dopadla? USA s námi mají plán, soptil Lukašenko. Rusko, EU... Vážný projev. A měl dohru

19.08.2020 11:02

Alexandr Lukašenko pohovořil v úterý k členům bezpečnostní rady. Okomentoval některé údajné návrhy opozice. „Ukrajina zavedla ‚demokracii‘ asi před deseti lety, ale nikdo, ani NATO, ani EU ji nevčlenil. Navíc tam nikdo nikoho neočekává. Je nechali samotné. Jednoduše bychom si tím zničili zemi,“ pověděl Lukašenko členům bezpečnostní rady, kteří si dělali poctivě do svých notesů poznámky. Formující se opozici označil otevřené nacisty a obvinil je ze snahy vystoupit ze svazového soustátí s Ruskem. Opozice však nařčení Lukašenka odmítla. Rozhodně se nechtějí zřeknout dohod s Moskvou. „Pokus o manipulace a podvod,“ hodnotí slova Lukašenka členka opozice.

Ukrajina, jak dopadla? USA s námi mají plán, soptil Lukašenko. Rusko, EU... Vážný projev. A měl dohru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

V Bělorusku pokračují protesty proti „poslednímu evropskému diktátoru“ prezidentu Lukašenkovi. Je to již více než týden, co protesty kvůli machinacím s volbami začaly. Zatímco v pondělí byl Lukašenko během projevu v továrně na traktory překřičen, aby rezignoval, tak v úterý dle listu The New York Times vyznamenal medailí „za bezchybnou službu“ více než 300 policistů, kteří v posledních dnech často velmi brutálně potlačovali demonstrace proti režimu. Kromě policistů vyznamenal i řidiče policejních antonů a představitele speciálních sil OMON. Rozkaz pro vyznamenání členů bezpečnostních složek přišel čtyři dny po brutálním zásahu policie proti vlastním občanům.

Celý článek The New York Times ZDE:

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

Lukašenko však dle článku nechce od konfrontace ustoupit. Běloruský prezident varoval bezpečnostní složky, že opozice se je snažila ukolébat, aby upustili od služby a vyhrožoval, že přijme přiměřená opatření proti členům takzvané Koordinační rady. To je občanský útvar, který vznikl v úterý. Koordinační rada sdružuje a usměrňuje činnost různých protivládních skupin a aktivistů. Některé členy rady, kam patří například laureátka Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015, spisovatelka Svetlana Alexievich, označil za otevřené nacisty či ty, co dříve byli u koryta.

Tomáš Zdechovský pro PL osvětluje pozici EU

Lukašenkovy poznámky k jeho radě bezpečnosti byly vysílány státní televizí. Kromě toho o tom informovala zpravodajská agentura Interfax. Dle Lukašenka běloruské opoziční manifest 2030 obsahuje představy o odchodu ze svazového soustátí s Ruskem či z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Opozice prý též navrhuje zavedení hraniční a celní kontroly s Ruskem. „Je však vybudována běloruská a ruská hranice se všemi důsledky, které z toho plynou,“ reagoval na to Lukašenko.

Více na webu Interfax:

Na návrh ohledně uzavření ruských vojenských základen na území Běloruska zareagoval, že tomu nerozumí. „Nerozumím tomu, jak nás ohrožují vojenské základny. Nejsou to ani bojové jednotky. Devadesát procent jejich zaměstnanců jsou naši lidé, kteří dostávají náležitý plat,“ pověděl běloruský představitel. „Člověk musí pochopit, že nebezpečí je, že máme sovětské, ruské zbraně. Vystoupíme-li z CSTO (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti), tak se s takovou protiruskou linií, tyto zbraně během jednoho roku změní v pouhou změť věcí,“ dodal.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

Opozice dle Lukašenka chce požádat o členství v EU a NATO. „Ukrajina zavedla ‚demokracii‘ asi před deseti lety, ale nikdo, ani NATO, ani EU ji nevčlenil. Navíc tam nikdo nikoho neočekává. Je [Ukrajince] nechali samotné. Jednoduše bychom si tím zničili zemi,“ pověděl Lukašenko členům bezpečnostní rady, kteří si dělali poctivě do svých notesů poznámky. Opozice pak prý dle „posledního evropského diktátora“ navrhuje uzavřít hranice s Ruskem. „Další: rozsáhlý rozvoj naší rozsáhlé infrastruktury pro západní hranice s EU. Jak jste slyšeli, uzavření hranic s Ruskem. Důsledky není těžké předvídat. Pokud dnes obchodujeme s Ruskem, víte, co se stane zítra,“ okomentoval to Lukašenko. Také pohovořil o Iniciativě Trojmoří, což je neformální organizace dvanácti zemí střední a východní Evropy. „Baltské moře, Černé moře a Jaderské moře. Rusko tam není, Srbsko tam není; Bělorusko je. Už jsme byli zahrnuti,“ pověděl.

Opozice však některé výroky Lukašenka o tom, že chtějí odejít ze svazového soustátí či CSTO popřeli. „U nás vůbec tato otázka není na pořadu dne. Lukašenkova prohlášení hodnotíme jako pokus o manipulaci a podvod,“ řekla Kalesnikavová agentuře Interfax.

Televizní záznam z bezpečnostní rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…