Ukrajina je na tom hůř než Gabon, varoval gubernátor, kterého už znáte. Doženeme Švýcarsko, nesouhlasí ministryně

13.09.2015 7:35

Někdejší gruzínský prezident a současný vládce v ukrajinské Oděse Michail Saakašvili v televizním vysílání varoval, že je na tom ukrajinská ekonomika velmi špatně, dokonce hůř než v Gabonu, a bude trvat řadu let, než se tato země vzpamatuje. Ukrajinská ministryně financí je ale mnohem optimističtější. Prozradila, kdy podle jejího názoru Ukrajina dostihne Švýcarsko.

Ukrajina je na tom hůř než Gabon, varoval gubernátor, kterého už znáte. Doženeme Švýcarsko, nesouhlasí ministryně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

„Ministryně financí Natalija Jaresková předpovídá pozitivní vývoj ekonomické situace, podle ní může ukrajinská ekonomika růst o 4 % ročně a do roku 2040 by dosáhla úrovně Švýcarska,“ píše server První zprávy s odvoláním na ruské zdroje.

To guvernér Oděsy Michail Saakašvili vše vidí mnohem pesimističtěji. Před televizními kamerami varoval, že na tom ukrajinská ekonomika rozhodně není nejlépe, neboť klesá, a to až k úrovni afrického Gabonu. „Při vší úctě ke Gabonu,“ poznamenal. Připomeňme, že Gabon je západoafrickou zemí s přibližně milionem a půl obyvatel. Do roku 1960 byla země francouzskou kolonií. Třetina obyvatel zde neumí číst a psát, ale stát drží nad vodou těžba ropy. Díky ní lze říci, že je Gabon jednou z bohatších zemí Afriky.

Ukrajinská vláda ohlásila, že jen v první polovině roku 2015 pokleslo ukrajinské HDP o 16,3 procenta. Tentýž kabinet ovšem počítá s tím, že v příštím roce ekonomika poroste o dvě procenta nebo při pesimističtějším vývoji poklesne o 0,3 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…