Ukrajina je umělý stát, stovky let patřila k Rusku, připomněl u Moravce Filip

23.02.2014 14:36

„Evropská unie se nechová racionálně, a to ani ve vlastním zájmu,“ prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce předseda KSČM Vojtěch Filip. Domnívá se totiž, že rozdělení Ukrajiny by nepřineslo nic dobrého ani Rusku, ani EU.

Ukrajina je umělý stát, stovky let patřila k Rusku, připomněl u Moravce Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

A jeho slova potvrdil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Z dlouhodobého hlediska není v zájmu Ruska rozdělení Ukrajiny,“ poznamenal s tím, že nic dobrého by to nepřineslo ani České republice a Evropě jako celku. Dá se prý totiž očekávat, že po rozpadu země by se zvýšila migrace Ukrajinců po Evropě a dále by se ohrozila ekonomická stabilita ukrajinských částí.

Vyjádřil proto svou naději, že představitelé našeho státu, konkrétně premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v Bruselu budou o této problematice se zástupci dalších evropských zemí důkladně jednat. „Na Ukrajině nyní panují od Evropské unie velká očekávání. Ale co může EU v současné době dělat?“ pokrčil Bělobrádek rameny.

Budoucnost leží Ukrajincům v rukách

Zdůraznil, že ve výsledku si Ukrajinci o své budoucnosti musí rozhodnout sami. Za nejdůležitější nyní považuje bezpečnost tamějších obyvatel a zklidnění situace. Po útěku ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se podle Bělobrádka stál politickým suverénem země parlament, který by o tyto cíle měl usilovat a případně samozřejmě využít pomoc ze strany Evropské unie.

Šéf lidovců také upozornil na riziko, které vyplývá z roztříštěné a názorově nejednotné opozice, protože extremisté v ní mohou nalézt větší prostor pro své vyjádření a boje za své vlastní zájmy. „V takové situaci se pak těžko rozlišuje, kdo je dobrý a kdo zlý,“ varoval.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Filip ostře vyjadřoval své rozčarování nad postojem Evropské unie. Ta podle něj zcela selhala už v okamžiku, kdy v asociační dohodě naznačila, že se Ukrajina musí rozhodnout mezi dvěma mlýnskými kameny – Evropská unie, nebo Rusko, avšak nic mezi tím.

„Tak to ale přece vůbec není. Ukrajina může být mostem mezi EU a Ruskem, a to mostem velmi důležitým,“ míní. Ukrajinu označil jako umělý stát, který více než 300 let existoval v rámci carského Ruska. A vytváření těchto umělých států, jak je prý na případu Ukrajiny krásně vidět, jen oslabuje Evropu jako celek, protože se tím snižuje její ekonomická stabilita.

Česká televize podle Filipa nedostatečně informovala

A nešetřil ani Českou televizi za její zpravodajství v této oblasti. „Opravdu mi vadí, že v Praze se mávalo vlajky banderovců a v České televizi o tom nepadlo ani slovo,“ stěžoval si. „Od toho je tu Česká televize, aby mohla být kritizovatelná,“ opáčil mu moderátor pořadu Václav Moravec.

Jak Bělobrádek, tak i Zaorálek se shodli na tom, že kvůli nejistému dalšímu vývoji ukrajinského státu je zapotřebí co nejdříve zaktualizovat českou energetickou koncepci, aby nebyla závislá na tamějších „excesech“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …