Ukrajina pod palbou: 98 ruských řízených střel. A toto zaznělo ze CIA...

17.12.2022 10:56

Rusko v pátek opět masivně zaútočilo na ukrajinské území, vypálilo desítky raket cílících i na energetickou infrastrukturu. Vyřadilo tím z provozu druhé největší město, Charkov, a donutilo Kyjev zavést nouzové vypnutí elektřiny v celé zemi, uvedli ukrajinští představitelé. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním večerním projevu žádal Západ o lepší systémy protivzdušné obrany. Ředitel CIA se domnívá, že útoky ze strany Ruska budou pokračovat a nevidí zatím cestu k vyjednávání.

Ukrajina pod palbou: 98 ruských řízených střel. A toto zaznělo ze CIA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská raketa, ilustrační foto

Rusové mířili útok téměř na celé území Ukrajiny, kritická je situace v celé Charkovské oblasti. Tři lidé zahynuli při zásahu obytného domu v centru Kryvého Rogu a další zemřeli při ostřelování v Chersonu na jihu země. Ruskem dosazení představitelé na okupované východní Ukrajině uvedli, že při ukrajinském ostřelování zemřelo 12 lidí, píše Reuters.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
V pátečním večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko má stále dostatek raket pro několik dalších masivních úderů, a znovu vyzval západní spojence, aby Kyjevu dodali další a lepší systémy protivzdušné obrany. Ukrajinský generální štáb v sobotu uvedl, že zaznamenal celkem 98 řízených střel.

Podle Zelenského je Ukrajina stále dostatečně silná na to, aby se odrazila ode dna. „Ať už uctívači raket z Moskvy počítají s čímkoli, stejně to poměr sil v této válce nezmění," řekl ve videu.

Kyjev ve čtvrtek varoval, že Moskva plánuje novou totální ofenzivu na začátku příštího rok. Ředitel CIA Bill Burns v pátek uvedl, že se domnívá, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu budou pokračovat, i když předpokládají, že v zimě se tempo bojů „sníží“. CIA podle něj prozatím nevidí bezprostřední cestu k jednání o ukončení konfliktu, uvedla CNN.

Rusko po několika porážkách na bojišti od začátku října téměř každý týden zasypává ukrajinskou energetickou infrastrukturu raketami. Páteční útok zřejmě způsobil větší škody než ty předchozí, jelikož je na Ukrajině mnoho sněhu a ledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dokud to bude pro ameriku výhodné, válka neskončí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 17.12.2022 12:26:21
Celý slavný Západ už dobře ví, že Rusko válku vyhraje ale všichni musí čekat na povolení ameriky a tvářit se, že věří ukrajině. amerika pořád doufá, že Rusové použijí své moderní zbraně a něco o nich prozradí. A Rusové zatím čistí sklady a používají zbraně, které by časem museli za velké peníze likvidovat.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…