Ukrajina se nesmí rozdělit, prohlásil Hamáček a vytkl Evropské unii její pasivitu

01.02.2014 15:22

Řešení situace na Ukrajině, kde už týdny trvají masové protivládní demonstrace, nesmí otevírat cestu k možnému budoucímu rozdělení země. ČTK a Českému rozhlasu to dnes na mnichovské bezpečnostní konferenci řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Podotkl také, že Evropská unie v minulosti nebyla vůči Ukrajině dostatečně diplomaticky aktivní.

Ukrajina se nesmí rozdělit, prohlásil Hamáček a vytkl Evropské unii její pasivitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

„Tím nejhorším, co by mohlo být, by bylo řešení, které by vedlo k vyšší nestabilitě, popřípadě, které by zahájilo nějaký proces rozdělení Ukrajiny. To by rozhodně ničemu neprospělo," řekl Hamáček. „A současně by podle mě neprospělo řešení, které by znamenalo nějaký zásadní konflikt mezi Evropskou unií a Ruskem," doplnil. Podle něj je důležité, aby se na dalším postupu dohodly ukrajinská vláda s opozicí.

Ukrajina je dlouhodobě rozdělena v názoru na to, zda by se měla zaměřit na užší spolupráci s Ruskem nebo s EU. Stoupenci užších vztahů s Ruskem žijí především ve východní části země, přívrženci zapojení do evropského integračního uskupení na západě.

Hamáček se také postavil zdrženlivě k vyjádření prezidenta EU Hermana Van Rompuye, který mluvil o tom, že budoucnost Ukrajiny patří unii. „Můj dojem z toho celého je, že Evropské unii tu tak trochu ujel vlak a že i snahy pana Van Rompuye v této chvíli něco nabízet přicházejí trochu pozdě," řekl předseda Poslanecké sněmovny.

K ukrajinské krizi podle Hamáčka nemuselo dojít

„Kdyby Evropská unie byla aktivnější koncem loňského roku a více zabojovala, tak možná k těm událostem ani dojít nemuselo," podotkl také Hamáček v souvislosti s rozbuškou současných protestů. Ty vypukly v Kyjevě poté, co ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odstoupil od záměru podepsat s EU asociační dohodu a namísto toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Dění na Ukrajině dominuje dnešnímu jednání na mnichovské konferenci. Americký ministr zahraničí John Kerry v bavorské metropoli prohlásil, že by Ukrajinci měli mít možnost vybrat si, s kým spojí svou budoucnost, podobně se vyjádřil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Naopak ruský ministr zahraničí vytknul Západu, že neměří stejně ukrajinské vládě a opozici a že neodsuzuje násilí ze strany protivládních demonstrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…