Ukrajina všechna města získá zpět, ujišťoval v noci Zelenskyj

26.06.2022 8:23

Ruské okupační síly obsazují další ukrajinská území. Zcela pod kontrolou mají Severodoněck a soustřeďují se na dobytí posledního místa v Luhanské oblasti, kterým je nedaleký Lysyčansk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil v pátek večer s prohlášením, že „Ukrajina všechna svá města získá zpět“.

Ukrajina všechna města získá zpět, ujišťoval v noci Zelenskyj
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Ukrajina získá zpět všechna města, která na jejím území zabrali Rusové,“ prohlásil ve večerním videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co se včera ruské jednotky po vleklé ofenzivě definitivně zmocnily východoukrajinského Severodoněcku.

  • Původní zdroj ZDE

Zelenskyj podle agentury Reuters v projevu zmínil kromě Severodoněcku také Doněck a Luhansk, které jsou od roku 2014 pod kontrolou Ruskem podporovaných separatistů. Po únorové invazi pak Rusové z větších měst dobyli také Cherson a Mariupol na jihu Ukrajiny.

Zelenského slova zároveň přišla po noci ruského bombardování v různých částech Ukrajiny. Podle prezidenta na Ukrajinu dopadlo 45 ruských raket a střel. Kyjev dříve uvedl, že útok byl částečně veden z běloruského území.

Už v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinští vojáci dostali rozkaz Severodoněck opustit. Podle Hajdaje pokračují dělostřelecké i letecké útoky na Severodoněck i nedaleký Lysyčansk. Útoky míří i na továrnu Azot, kde se skrývají stovky civilistů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…