Ukrajinci: Ruská obrana je silná a betonová

07.08.2023 7:41 | Analýza

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, znovu prohlásil, že se válka, která vzešla z Ruska, do Ruska opět vrací. Narážel na dronové útoky v Moskvě, ale podle CNN i na údery na dva důležité mosty na jihu Ukrajiny. Důležité mosty. Náčelník Hlavní zpravodajské správy Kyrylo Oleksijovyč Budanov přesto varoval, že ruská obrana je opravdu silná. Je silná, a přesto Rusové ztrácí vojáky. Od počátku války prý přišli už o 249 700 vojáků.

Ukrajinci: Ruská obrana je silná a betonová
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že nedávné dronové útoky na Moskvu nejsou ničím jiným než vzkazem, že se válka vrací tam, odkud vzešla. Do Ruska. Americká zpravodajská stanice CNN oznámila, že údery z pátku, soboty a neděle ukazují, že to Ukrajina myslí vážně. Rusko se muselo vrovnat s úderem na přístav v Novorosijsku i na Krym.

 „Rakety otřásly dvojicí mostů spojujících okupované oblasti Ukrajiny s Krymským poloostrovem, kterého se Moskva zmocnila v roce 2014. Ukrajinská armáda uvedla, že údery ‚zasáhly dvě klíčové komunikační trasy‘ pro Rusko. Kyjev dal jasně najevo, že jeho prioritou bude odříznout anektovaný poloostrov od území nově dobytého po plnohodnotné invazi Moskvy v roce 2022,“ uvedla CNN.

Vladimir Saldo, Ruskem jmenovaný úřadující šéf Chersonské oblasti, oznámil, že útoky na dva mosty neměly vojenský význam, protože pokud vůbec někoho poškodily, tak jen civilisty. Ruské invazní operace to prý neovlivní. „Tyto údery nijak neovlivňují speciální vojenskou operaci, která v současné době probíhá,“ řekl. „Rozhodli se pro drobnou pomstu na civilistech a těch, kteří se nyní pohybují po území Chersonské oblasti,“ dodal Saldo.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že není jasné, jak dlouho bude okupantům oprava mostů trvat, ale tak či tak budou agresoři muset prodloužit transportní trasy pro vojenský materiál, čehož by Ukrajinci mohli využít. Jeden z ruských proválečných blogerů se vrátil k loňským ukrajinským útokům v Chersonské oblasti, že se ruská obrana na západním (pravém) břehu Chersonské oblasti po měsících po mnoha úderech na ruskou logistiku zhroutila během několika dní, a vyjádřil obavu, že by se situace mohla opakovat.

Náčelník Hlavní zpravodajské správy Kyrylo Oleksijovyč Budanov upozornil, že ruské síly vybudovaly na jihu Ukrajiny stacionární, plně vybavené a betonem vyplněné obranné posty, které ztěžují ukrajinskou ofenzivu.

Vedle toho Ukrajina udeřila také na ropný tanker plující v ruských barvách a na ruskou vojenskou transportní loď.

„Ukrajina v sobotu přislíbila, že dojde k dalším útokům na ruskou lodní dopravu v Černém moři a na další klíčový most na Krym – stavbu spojující poloostrov s pevninským Ruskem, na kterou Kyjev rovněž několikrát zaútočil. Jakékoli výbuchy, k nimž dojde na ruských lodích nebo mostech v regionu, jsou ‚naprosto logickým a účinným krokem‘, uvedl tento týden šéf ukrajinské bezpečnostní služby. Dodal, že pokud Rusko chce, aby takové výbuchy ustaly, ‚má k tomu jedinou možnost – opustit teritoriální vody Ukrajiny a naši zemi,“ pokračovala CNN.

Rusko se navíc musí vypořádat ještě s jedním problémem. Podle britského ministerstva obrany, na jehož sdělení upozornil server Kyiv Post, Rusové po vpádu na Ukrajinu přišli až o polovinu elitních výsadkářských jednotek (VDV). Jejich příslušníci byli buď zraněni, nebo zabiti.

V projevu ke svým vojákům na Den výsadkových sil na začátku tohoto měsíce generálplukovník Michail Teplinskij uvedl, že za posledních 17 měsíců „se více než 5000 zraněných výsadkářů po ošetření vrátilo na frontu a přes 3500 našich zraněných odmítlo vůbec opustit frontovou linii“.

Ukrajinci odhadují, že od počátku invaze zabili či vyřadili z boje na 249 700 vojáků. Podle britského ministerstva obrany jde o 230 až 250 tisíc vojáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 07.08.2023 10:48:53
Rostoucímu počtu lidí na Západě je stále více zřejmé, že se s ukrajinským projektem něco strašně pokazilo. Předpovědi a projekce se nenaplnily a zdá se, že Západ neví, co má dělat. Ruská ekonomika nebyla domečkem z karet, jak se předpovídalo, ruské zbraně nebyly horší, jak se předpovídalo, ruští vojáci a velitelé nebyli neschopní, jak se předpovídalo, a ruská technologie nebyla horší, jak se předpovídalo. V některých ohledech se dokonce zdá, že Rusové jsou nadřazeni Západu. Jejich zbraně jsou účinné a v mnoha případech jsou zcela technologicky lepší, jak jasně dokazují jejich hypersonické střely, systémy SAM a systémy elektronického boje. Jejich ekonomika se zdá překvapivě vyspělá a diverzifikovaná a je založena spíše na vytváření skutečného bohatství než na financializaci a zadlužování jako Západ. Zdá se, že jejich strategické a taktické myšlení také funguje, zatímco to Západní zjevně ne. Celý tento nepořádek je často vysvětlován jako důsledek špatného odhadu západních elit, které údajně podceňovaly Rusko a přeceňovaly Západ. Situace je však mnohem horší. Každý další den odhaluje více z bezmoci Západu a situace se stává vyloženě ponižující. V tuto chvíli zbytek světa buď kroutí hlavou, nebo se směje Západu, jeho politikům a diplomatům, nemluvě o jeho praštěných lidech. Každý racionálně uvažující člověk, který slyší západního vůdce, diplomata nebo „experta“, se diví: „Lžou, nebo jsou opravdu tak neschopní a pomýlení? Odpověď zní „obojí“.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…