Ukrajinci a znásilnění. Rakušan odmítl kolektivní vinu. Ruské tenistky zpět, ozývá se

14.08.2023 20:11 | Monitoring

Ministr Vít Rakušan sklízí ostrou kritiku, že používá dvojí metr, když odmítá kolektivní vinu v případě Ukrajinců, kteří v Česku páchají trestné činy, přičemž v případě vyhoštěné ruské tenistky ji uplatňuje. Nad jeho počínáním se na sociální síti pozastavuje nejen novinář Jaroslav Plesl.

Ukrajinci a znásilnění. Rakušan odmítl kolektivní vinu. Ruské tenistky zpět, ozývá se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

„Naším cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně opravdu každý bez ohledu na národnost, pohlaví a podobně. Zásadně proto odmítáme princip kolektivní viny, za každý konkrétní čin nese odpovědnost jedinec, který čin spáchal,“ pronesl aktuálně před novináři ministr vnitra Rakušan, informují o tom Seznam Zprávy. Právě incidenty s Ukrajinci v posledních dnech otřásají Českem, naposledy šlo obvinění ze znásilnění patnáctileté dívky, o pár dnů později dopadla policie teprve 16letého Ukrajince, který sexuálně napadl ženu v pražské Hostivaři.

Jeho brojení proti kolektivní vině si nemohl nepovšimnout šéfredaktor deníku Mladá fronta DNES Jaroslav Plesl a další facebookoví uživatelé, kterým se nelíbí, jak paradoxně se vůči svému nejnovějšímu vyjádření zachoval ministr Rakušan v případě vyhoštění tenistky ruské národnosti i přes to, že se vůči Putinovi vymezila a válku odsoudila.

„Takže ty Rusky si tu nakonec tenis zahrajou?“ reagoval novinář Plesl poté, co Rakušan odmítl kolektivní vinu.

Pod jeho příspěvkem vybízející k diskusi se chvíli poté rozhořela debata, v níž se objevovaly často komentáře poukazující na čím dál častější problém používání dvojího metru.

„Zapomínáte na dvojí metr, čím dál víc uplatňovaný. Aneb není vina jako vina,“ poznamenala Jaroslava Oumarová k měnícím se postojům ministra vnitra.

„Ale no tak! Na někoho něco platí a na jiného ne... To už tady víme!“ nebyl vůbec překvapen diskutér Petr Dvořák.

Zmiňoval se i propíraný blížící se pražský koncert ruské pěvkyně Anny Netrebko, na jehož zrušení tlačí politické vedení v Praze v čele s náměstkem primátora Jiřím Pospíšilem (TOP 09). „A Netrebko si zazpívá…?“ zajímala se Martina Kociánová, které bylo připomenuto, že kolektivní vina se zřejmě vztahuje na všechny kromě Rusů.

Někteří projevili názor, že se porovnává „neporovnatelné“, což opět další diskutéři odmítli. „Takže znásilnění je cajk, tenis je fuj?“ dohadovali se lidé v diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …