Ukrajinci oslavují nástup Petra Pavla do prezidentské funkce, vnímají ho jako důležitou změnu

09.03.2023 16:35

Nový český prezident Petr Pavel je na Ukrajině nejpopulárnějším českým politikem, alespoň to vyplývá z četnosti a charakteru reakcí, které po jeho zvolení zaplavily ukrajinské sociální sítě. Objevují se zde videa ze života generála ve výslužbě, influenceři mu skládají nejrůznější oslavné písně, informuje o tom iROZHLAS.cz.

Ukrajinci oslavují nástup Petra Pavla do prezidentské funkce, vnímají ho jako důležitou změnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Po zvolení Petra Pavla prezidentem celostátní ukrajinská média okamžitě informovala, že novým člověkem na Pražském hradě se stává bývalý předseda vojenského výboru Severoatlantické aliance a proukrajinský politik.

„Petr Pavel je u nás velmi populární, volby v Česku jsme hodně sledovali. Čekáme, že Petr Pavel brzy přijede na Ukrajinu. Oceňujeme, že představitelem státu je člověk s vojenskou minulostí, který rozumí potřebám Ukrajiny. Opravdu jsme jeho vítězství přijali s nadějí,“ vysvětluje žena Sofia pracující v Kyjevě jako mediátorka v mezilidských vztazích.

„Pavel to je třída. To je člověk na svém místě, je pro Ukrajinu. Děkujeme Česku, že nám takhle pomáhá," říká senior z městečka na periferii Kyjeva

Videa s Petrem Pavlem také zaplavila sociální síť TikTok, je z nich jasné, že i mezi mladými Ukrajinci je velmi populární. Za videoklip, kterým influencerka Natalka Kuchtová velebí Petra Pavla, nasbírala téměř deset tisíc lajků. Šlo o záznam z koncertu s popisným textem o Petru Pavlovi.

Tiktokerka Sofia do videa s Pavlem přidala tvrdou rockovou muziku, použila fotografie motorkáře, vojáka a vyobrazila jej jako drsného vousatého chlapíka v akci, příspěvek získal dvě stě tisíc lajků.

Influenceři se tak předbíhají, kdo na téma nového českého prezidenta Petra Pavla vytvoří zajímavější video. Mezi stovkami videí se tak fanoušci dozvědí i detaily o Pavlově manželce Evě nebo o jeho koníčcích.

Popularita Petra Pavla má podle analytika think-tanku Evropské hodnoty Davida Stulíka, který strávil v Kyjevě dvanáct let, celou řadu důvodů. „NATO se těší velké úctě a generál Pavel samozřejmě také. Mluví o potřebě ukrajinského vítězství a o vojenské podpoře Ukrajiny. To přesně chtějí Ukrajinci slyšet,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

JE MI JEDNO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantek2 , 09.03.2023 18:54:11
Jak Ukrajinci vnímají PP , ale já vnímám Ukrajince jako hrozbu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…