Ukrajinci už prý nasadili britské rakety. A zdá se, že fungují

13.05.2023 8:31

Velká Británie potvrdila, že poskytla Ukrajině rakety dlouhého doletu Storm Shadow. Možná už jsou na Ukrajině a už jsou nasazeny na bojišti. Napovídal by tomu výbuch v okupovaném Luhansku. BBC se rozepsala o tom, jak tyto rakety fungují. K výbuchům došlo také v okupovaném Melitopolu, kde mělo dojít k opravdu masivní explozi. Washingtonský Institut pro studium války tvrdí, že kvůli válce na Ukrajině houstne napětí i na jihu Afriky.

Ukrajinci už prý nasadili britské rakety. A zdá se, že fungují
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Ruská válka proti Ukrajině zuří už 444 dní a v okupované části Melitopolu a v okupovaném Luhansku se podle americké zpravodajské stanice CNN ozvaly výbuchy.

Části okupovaného města Melitopol jsou po výbuchu v pátek pozdě večer podle Ruskem dosazené správy bez proudu.

„Bez proudu jsou Mikrorajon, Chanda a Krasnaja Gorka,“ uvedla správa. „Prosím, zachovejte klid, technici pracují na co nejrychlejším obnovení dodávek elektřiny.“

Ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov, který není ve městě, uvedl, že výbuch byl tak silný, že zasáhl „východní a severní čtvrti města, a dokonce i v sousedních vesnicích“.

Také východoukrajinským městem Luhansk, které je obsazeno ruskými silami a podle místních představitelů je významným centrem takzvané speciální vojenské operace Moskvy, otřásly exploze. Šéf samozvané Luhanské lidové republiky (LLR) Leonid Pasečnik z útoku obvinil Ukrajinu a označil ho za „další pokus kyjevského teroristického režimu zastrašit civilisty“.

Ruská tisková agentura TASS citovala bývalého úředníka v Luhansku, který uvedl, že „ukrajinské ozbrojené síly poprvé použily rakety s doletem 150 kilometrů“. Spojené království tento týden oznámilo, že na Ukrajinu byly převezeny řízené střely Storm Shadow. Ty jsou obvykle odpalovány ze vzduchu. Ukrajina se k žádnému útoku proti ruským silám v Luhansku nevyjádřila.

BBC upozornila, že tyto rakety mohou mít podle výrobce dolet až 250 kilometrů, což je o poznání víc než americké rakety systému HIMMARS, které mají deklarovaný dolet 80 kilometrů.

Jsou odpalovány z letadel, takže delší dolet znamená, že ukrajinští piloti budou moci zůstat dále od frontové linie. Po odpálení klesne Storm Shadow do malé výšky, aby se vyhnul detekci nepřátelskými radary, a poté se na cíl zaměří pomocí infračerveného vyhledávače.

Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že některé tyto rakety již jsou na Ukrajině. „Nic z toho by nebylo nutné, kdyby Rusko neprovedlo invazi,“ řekl.

Varoval však také, že dolet raket Storm Shadows dodaných Brity „není ve stejné lize“ jako u vlastních ruských raketových systémů – přičemž některé moskevské zbraně jsou schopny doletět mnohem dále.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov opakovaně ujišťoval západní spojence, že rakety delšího doletu nebudou použity k útokům na cíle v samotném Rusku.

„Pokud bychom mohli udeřit na vzdálenost až 300 kilometrů, ruská armáda by nebyla schopna zajistit obranu a musela by prohrát,“ řekl na zasedání EU. „Ukrajina je připravena poskytnout jakékoli záruky, že se vaše zbraně nebudou podílet na útocích na ruské území.“

Střely dodané Brity mohou být odpalovány pouze z letadel, ale francouzské verze těchto střel prý mohou být odpalovány z lodí a ponorek.

Mezitím washingtonský Institut pro studium války upozornil, že ukrajinské síly dosáhly severozápadně od Bachmutu dalších lokálních úspěchů a přiměly ruské jednotky k útěku.

„Ukrajinské síly dosáhly od 12. května úspěchů severozápadně od Bachmutu při lokálních protiútocích. Geolokační záběry zveřejněné 12. května ukazují ruské síly prchající před ukrajinskou dělostřeleckou palbou na jižním břehu Berchovské nádrže, asi 4 km severozápadně od Bachmutu. Několik ruských zdrojů varovalo, že ukrajinské síly se možná pokoušejí obklíčit skupinu Wagner v Bachmutu. Jeden z ruských milblogerů tvrdil, že situace jihozápadně od Bachmutu u Mayorsku se stabilizovala po ukrajinských útocích na pozice 1. armádního sboru Doněcké lidové republiky. Ruské ministerstvo obrany (MO) odmítlo tvrzení jiných ruských zdrojů o ukrajinském postupu a místo toho uvedlo, že prvky 4. samostatné motostřelecké brigády (Luhanská lidová republika) a 200. samostatné motostřelecké brigády (14. armádní sbor, Severní flotila) odrazily všechny útoky v oblasti Berchivky ‚s ohledem na příznivé podmínky Berchivské nádrže‘,“ uvedl institut.

Ruští prováleční blogeři debatují podle ISW o tom, nakolik je možné brát zprávy o ukrajinských protiútocích a úspěších vážně a na kolik jsou jen propagandistickou snahou nepřítele zasít v řadách ruského obyvatelstva strach a pochybnosti.

Ukrajinští a američtí představitelé uvedli, že ukrajinské síly zatím nezahájily plánovanou protiofenzivu. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová 12. května prohlásila, že ukrajinské síly stále provádějí obranné operace, které někdy zahrnují protiútoky a další nespecifikované aktivní akce.

Bývalý ruský důstojník a zanícený nacionalista Igor Girkin uspořádal 12. května tiskovou konferenci, na níž informoval o své nespokojenosti se současným ruským vedením války na Ukrajině. Podle ISW Girkin zopakoval své přesvědčení, že ruská armáda v současném stavu nemůže dosáhnout rozhodujících výsledků na bojišti, a kritizoval nečinnost ruského vedení.

ISW také upozornil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině houstne napětí i na jihu Afriky, konkrétně v Jihoafrické republice, která podle Spojených států naložila na jednu z ruských lodí zbraně a munici a nechala loď odplout do přístavu v Novorosijsku, což je podle Washingtonu v rozporu s proklamovanou neutralitou Jihoafrické republiky v tomto konfliktu. Představitelé Jihoafrické republiky však tvrdí, že neexistují žádné důkazy o tom, že by jihoafrická země prodala Rusku zbraně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Angláni a Poláci jsou největším nebezpečím pro mír v Evropě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 13.05.2023 11:20:26
a nejn tam.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…