Ukrajinská bezpečnostní rada schválila pozvání mírových jednotek

19.02.2015 8:35

Ukrajinská bezpečnostní rada státu v noci na dnešek schválila návrh prezidenta Petra Porošenka pozvat do země mezinárodní mírové jednotky. Oznámil to tajemník rady Oleksandr Turčynov. Podle představ Kyjeva by tyto síly měly být rozmístěny v Donbasu podél frontové linie a na hranici s Ruskem. Stálý zástupce Ruska v OSN Vitalij Čurkin ukrajinské vedení podezřívá, že se tak snaží zničit minské dohody. Informace o tom přinesla ČTK.

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila pozvání mírových jednotek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pochodující jednotka

Příslušnou výzvu adresovanou Radě bezpečnosti Organizace spojených národů a Evropské unii by podle šéfa Rady národní bezpečnosti a obrany nyní mělo připravit ministerstvo zahraničí. Její konečné schválení pak přísluší parlamentu.

Turčynov dodal, že rada toto rozhodnutí přijala s ohledem na neustálé porušování mírových dohod Ruskem a "ilegálními ozbrojenými skupinami v Donbasu" kontrolovanými Moskvou.

Porošenko návrh přednesl ve středu večer na zasedání bezpečnostní rady. Řekl přitom, že bude-li s ním rada souhlasit, hodlá o tom zahájit konzultace se zahraničními partnery. "Předběžně" už prý mírovou misi konzultoval s prezidenty Francie a Ruska a německou kancléřkou minulý týden na summitu v Minsku.

Vitalij Čurkin v první reakci Moskvy na Porošenkův návrh podle agentury TASS vyslovil podezření, že Ukrajina se tímto postupem snaží zničit nedávné dohody, jichž bylo dosaženo na zmíněné schůzce v běloruské metropoli. Účastníci summitu dojednali kroky, které by měly vést k ukončení ukrajinské krize, včetně příměří a stažení těžkých zbraní v prvních fázích.

Čurkinovi se mimo jiné nelíbí Porošenkův návrh na vyslání policejní mise EU do Donbasu. Minské dohody podle stálého zástupce Ruska v OSN umožňují oběma povstaleckým "republikám", doněcké a luhanské, vytvářet vlastní milice a separační linii mají sledovat pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v přílo…