Ukrajinské potraviny a inflace zničí Brusel! Děs z farmářů graduje

29.01.2024 8:47

Server Politico vyjadřuje obavy z nástupu krajní pravice, která se může opřít o nespokojené farmáře. Lidem, jako je Nizozemec Geert Wilders nebo v Německu Alternativa pro Německo (AfD), nahrává koktejl složený ze 3 ingrediencí. Jsou to levné ukrajinské potraviny dovážené do EU, inflace a rušení některých dosavadních výhod pro zemědělce, jako je např. rušení dotací na zemědělskou naftu. Ve Francii už farmáři vyhlásili časově neomezenou blokádu Paříže. Brusel obchází děs.

Ukrajinské potraviny a inflace zničí Brusel! Děs z farmářů graduje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest německých zemědělců

V Německu i ve Francii se dál hlásí o slovo nespokojení farmáři. Děje se tak v situaci, kdy jak v Německu, tak ve Francii ukazuje svou sílu krajní pravice. Alternativa pro Německo je podle průzkumů agentury INSA druhou nejsilnější politickou stranou v Německu. V Nizozemsku vyhrál volby Geert Wilders a ve Francii dává Marinne Le Penová najevo, že se na ni nesmí zapomínat.

„Hněv farmářů se stal hlavním problémem krajní pravice v celé Evropě,“ řekl Kevin Cunningham, politolog, který v Evropské radě pro zahraniční vztahy studoval nárůst podpory krajní pravice dle serveru Politico. „Nemusí to být problém číslo jedna, je překvapivě účinný při krystalizaci odporu k ekonomickým problémům.“

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí

Politico upozorňuje, že někteří farmáři v EU začínají politiky krajní pravice vnímat jako politickou sílu, která zastupuje jejich zájmy. Server Politico má obavy, co se stane, až tito politici získají na svou stranu miliony farmářů. A že jich mohou být miliony podle serveru naznačuje koktejl několika faktorů. Některé státy raději dovážejí levné ukrajinské potraviny.

Ukrajinské potraviny nám sebraly trhy, varují farmáři

„Sebrali nám trhy. A nevyrábějí podle stejných pravidel jako my!“ řekl Benoît Laqueue, francouzský chovatel skotu a pěstitel obilnin, který brzy ráno vstal, aby se připojil k protestu před Evropským parlamentem, upozornil server Politico.

 A k tomu evropské vlády přistupují i k rušení některých dosavadních výhod pro zemědělce, jako jsou v Německu dotace na naftu. A třetí ingrediencí, která podle serveru Politico zvedá farmářům tlak, je inflace.

„Rostoucí nespokojenost mezi farmáři se šíří po celém kontinentu,“ lze se dočíst na serveru Politico s tím, že dřív měli farmáři pocit, že za ně mluví spíš levice či krajní levice. Ale teď se stále častěji přiklánějí ke krajní pravici, která je odhodlána udeřit na Brusel a tvrdě vystupuje proti Green Dealu.

Francouzský europoslanec Nicolas Bay, člen Národní fronty Marinne Le Penové, serveru Politico sdělil, že evropští zemědělci čím dál víc trpí a už toho mají dost.

„Myslím, že tento fenomén má kontinentální rozměr,“ řekl POLITICO. „Je to evropské zemědělství jako celek, co trpí… a evropští zemědělci už nemohou vystát politiku volného obchodu a způsoby hospodaření, které se jim Brusel snaží vnutit.“

A francouzští farmáři na svých traktorech hrozí, že od dnešního rána spouštějí „obléhání Paříže“, a to na dobu neurčitou. Podle serveru France24, který se odvolal také na agenturu AFP, chtějí touto akcí dosáhnout zlepšení svých pracovních podmínek.

Vláda plánuje v reakci zmobilizovat 15 000 policistů a polovojenských četníků, přičemž jednotkám bylo řečeno, aby projevily „umírněnost“.

Paříž ve varu

„Nemáme v úmyslu dovolit, aby byly poškozovány vládní budovy, budovy pro výběr daní nebo obchody s potravinami nebo aby byla zastavena nákladní auta převážející zahraniční produkty. To je samozřejmě nepřijatelné,“ řekl francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin ještě před plánovaným obléháním.

Podle serveru France24 se vláda snaží zabránit tomu, aby se nespokojenost mezi farmáři rozšířila před volbami do Evropského parlamentu koncem tohoto roku, které jsou považovány za klíčový test pro Macronovu vládu.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí

„Chci, abychom si věci vyjasnili a viděli, jaká další opatření můžeme přijmout,“ prohlásil premiér Gabriel Attal. Souhlasil, že není správné, že francouzským farmářům bylo na základě ekologických předpisů zakázáno používat určité produkty, které měly sousední země, jako je Itálie, stále možnost používat.

Arnaud Rousseau, vůdce jednoho z hlavních farmářských svazů, FNSEA, v neděli řekl, že jeho členové očekávají od vlády mnohem více.

„Potřebujeme rozhodnutí, o kterých si myslíme, že změní software,“ řekl farmářům, když navštívil skupinu blokující dálnici A16 severně od Paříže.

V sousední Belgii farmáři zesílili vlastní kampaň a v neděli zablokovali klíčovou dálnici, protože také požadují lepší podmínky. Protestující před belgickým fotbalovým stadionem též zdrželi zápas mezi Racing Genk a Sint-Truiden o 30 minut.

Stížnosti belgických farmářů jsou podobné jako u jejich francouzských kolegů.

„Stalo se nemožným vydělat si slušnou mzdu,“ řekl Pierre d'Hulst, mluvčí federace mladých farmářů FJA, která dopravní protest zorganizovala.

Server Politico připomněl, že farmáři v EU dostávají v porovnání se zbytkem světa štědré dotace a ty se jim líbí. Jen by si přáli, aby s nimi nebylo tolik papírování. Tak to vidí server Politico.

Nejčtenější německý list Bild však také napsal, že alespoň kvůli jedné věci si německý kancléř Olaf Scholz může trochu oddychnout. Zdá se, že stávka odborů zastupující strojvedoucí (GDL) v čele s jejich šéfem Clausem Weselskym se chýlí ke konci. Odbory a vyjednavači dospěli k dohodě o přidání strojvedoucím kvůli inflaci i ve věci snížení pracovních úvazků při zachování výše platů.

Podle deníku Bild k rychlému konci stávky přispěl i názor veřejnosti. „Proti Weselskému a GDL hrálo i veřejné mínění. Navzdory počátečnímu pochopení pro protestní akci se nyní nálada v Německu obrátila proti odborům. GDL si toho všimly,“ uvedl server listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krajní pravice?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 29.01.2024 10:17:38
A v Evropské komisi a Evropském parlamentu, odkud se na nás valí všechny ty nesmysli, které ničí evropskou civilizaci, sedí kdo. Ultralevicoví extrémisté? Novodobí bolševici? Krajní klimateroristé? Když už se tak nálepkuje, tak onálepkujte i druhou stranu.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…