Ukrajinskou Národní gardu budou cvičit Američané. A přihodí i nějaké zbraně

02.08.2014 8:02

Vláda Spojených států příští rok plánuje cvičit ukrajinskou Národní gardu a dodávat jí výzbroj. V pátek o tom americké ministerstvo obrany informovalo Kongres, který takový záměr musí odsouhlasit. Washington tak zesiluje svoji reakci na to, že Rusko podporuje separatisty působící na východě Ukrajiny, napsala agentura Reuters.

Ukrajinskou Národní gardu budou cvičit Američané. A přihodí i nějaké zbraně
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Ministerstvo obrany a resort zahraničí informovaly Kongres o záměru použít 19 milionů dolarů (391,5 milionu korun) k výcviku a vyzbrojení čtyř rot a jednoho taktického velitelství ukrajinské Národní gardy," řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. USA tak podle něho chtějí podpořit snahu Národní gardy o posílení vnitřní obrany. Výcvik se bude konat na Ukrajině.

Americká vláda tento plán oznámila v době rostoucího napětí mezi Západem a Moskvou. Přišla s ním přibližně dva týdny poté, co nad východní Ukrajinou ovládanou proruskými separatisty byl sestřelen malajsijský civilní letoun. Katastrofu nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. Spojené státy i jiné země tvrdí, že letadlo sestřelila ruská raketa odpálená z území ovládaného povstalci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…