Ukrajinský diplomat, který urazil Putina, se stane velvyslancem ve Varšavě

10.10.2014 7:10

Bývalý šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja, který musel odejít z vlády po vulgární urážce ruského prezidenta Vladimira Putina, se stane novým ukrajinským velvyslancem ve Varšavě. Uvedla to dnes polská média s odvoláním na poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Ukrajinský diplomat, který urazil Putina, se stane velvyslancem ve Varšavě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman ve Varšavě na oficiální návštěvě Polské republiky

Deščycja nastoupil do čela ukrajinské diplomacie v únoru, po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, rezignovat však musel po bouřlivé demonstraci před ruským velvyslanectvím v Kyjevě. Demonstranti rozlícení sestřelením ukrajinského vojenského letadla se 49 oběťmi na životech strhli ruskou vlajku, vrhali světlice na budovu a převraceli auta diplomatů.

„Nejsem proti tomu, abyste tu demonstrovali. Jsem připraven tu stát spolu s vámi a volat 'Rusko, táhni z Ukrajiny!" pokoušel se ministr uklidnit dav. Na otázku jedné demonstrantky, kým je Putin, odpověděl ministr vulgárním popěvkem fotbalových fanoušků, jehož jádrem je výraz používaný v ruštině pro označení mužského údu. Dav se vzápětí nadšeně přidal.

„Ačkoliv Deščycjovo chování nebylo zrovna diplomatické, uvolnilo atmosféru před ruským velvyslanectvím a zachránilo ambasádu před zdemolováním," usoudila polská televize TVN 24.

Polský list Gazeta Wyborcza připomněl, že po incidentu se nechal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov slyšet, že „s tím člověkem už nemá o čem jednat", ale přesto je Deščycja považován za zkušeného diplomata. Dříve působil jako velvyslanec ve Finsku a jeden čas pracoval i v Polsku. A prezident Petro Porošenko odstupujícímu ministrovi nejen poděkoval, ale slíbil mu, že si bude moci vybrat velvyslanectví, které povede.

Deščycju v ministerském křesle vystřídal 19. června Pavlo Klimkin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …