Ukrajinský ministr strašil Německo: Jestli nedodáte zbraně, Kreml u vás obnoví NDR

28.01.2022 21:59

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dnes v kyjevském parlamentu přišel s tvrzením, že hrozí, že Moskva chce ve východním Německu „obnovit Německou demokratickou republiku“ (NDR). Svou predikci Reznikov pronesl, když Německo varoval, co jej může potkat, pokud Ukrajině nedodá zbraně. Berlín podle ukrajinského ministra „podporuje ruskou agresi“ a cílem Kremlu prý není tolik Ukrajina, jako rozvrácení Evropské unie.

Ukrajinský ministr strašil Německo: Jestli nedodáte zbraně, Kreml u vás obnoví NDR
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Reznikov Berlín před podporou „ruské agrese“ a plánů Moskvy na průnik do západní Evropy a obnovy NDR varoval během svého vystoupení v ukrajinském parlamentu týkajícího se hrozby vpádu Ruska na Ukrajinu.

„Pokud Německo nezmění stanovisko ohledně odporu proti ruské agresi, bude muset spolková vláda řešit nikoliv problémy s okupovanou částí východní Ukrajiny či Krymu, ale problém Německé demokratické republiky. Nepřeháním. Vždyť materiální základ pro NDR již existuje – je to nejen plynovod Nord Stream 2 a dříve plynovod Opal, ale i představitelé německého establishmentu placení Ruskem, jsou to jednotliví viceadmirálové, kteří torpédují vlastní zemi podivnými prohlášeními,“ zaznělo od ukrajinského ministra.

Došlo tak na narážku na bývalého německého viceadmirála Kaye-Achima Schönbacha, který před několika dny rezignoval po vlně kritiky od Ukrajinců a podporovatelů Kyjeva po výroku, že Ukrajina už Ruskem okupovaný poloostrov Krym nikdy zpět nezíská.

„Obnova NDR“ je podle ukrajinského ministra na stole a je „logickým pokračováním ruských požadavků, které již byly oznámeny“. „Rusko už oficiálně nastolilo požadavek odstranění NATO ve 14 zemích, jakkoli se to zdálo být naprosto nemožné. Je velice dobré, že členové Aliance dali jasnou odpověď, ale měla by být i praktická část, aby se pak nemuselo odpovídat, kdo začne znovu stavět berlínskou zeď,“ pokračoval.

Moskva má prý jiné cíle než Ukrajinu. „Varovali jsme západní partnery, že cílem Kremlu není ani tak Ukrajina, jako rozvrácení NATO a Evropské unie,“ dodal Reznikov.

Německo delší dobu odmítá povolit vývoz zbraní na Ukrajinu a upřednostňuje jinou formu pomoci, než jsou zbraně. Berlín Kyjevu kupříkladu slíbil dodání 5 tisíc přileb či se Ukrajincům snaží pomáhat s léčením zraněných vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…