Ukrajinský politolog svolal novináře a sdělil něco, co mnohým vyrazí dech

13.06.2016 10:28

„V nadcházejících měsících se staneme svědky postupného ústupu evropských zemí od sankční politiky vůči Ruské federaci. Taková politika je totiž na škodu jejich ekonomikám a hlavně ratingům eurounijních politiků,“ prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě ukrajinský politolog Kost Bondarenko.

Ukrajinský politolog svolal novináře a sdělil něco, co mnohým vyrazí dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropa podle politologa mění svůj postoj vůči politice protiruských sankcí. „Jestli se dříve jednalo jen o několik osamocených hlasů, teď už můžeme mluvit o celých hnutích,“ prohlásil na tiskové konferenci politolog a ředitel fondu „Ukrajinská politika“ Kost Bondarenko.

„V dnešní Evropě se začínají projevovat tendence, které, jak se dříve experti domnívali, mohly být rychle ‚udušeny‘ Spojenými státy. To znamená tendence, které se projevily například v rozhodnutí francouzského senátu, kde bylo většinovým hlasováním rozhodnuto o nutnosti postupného snižování protiruských sankcí. Stejné nálady se začínají šířit i v Německu, Itálii a dalších evropských zemích, které nejsou, na rozdíl od středo- a východoevropských států, natolik závislé na USA,“ míní expert.

V této situaci podle Bondarenka Kyjev zaváhal – „jako vždy nebyl na podobnou situaci připraven“. Kyjev prý nemá v záloze vůbec žádnou strategii na to, jak v případě postupného snižování protiruských sankcí ze strany evropských států postupovat.

„Co se situace v Evropě týče: Evropa se chová velice pragmaticky. V následujícím roce se uskuteční prezidentské volby ve Francii, volby do německého Bundestagu a celá řada dalších neméně důležitých politických kampaní, které politiky nutí k tomu, aby si začali více všímat vlastních voličů. Evropští voliči se primárně zajímají o ekonomickou situaci, mnoho z nich je závislých na stabilitě obchodních odbytišť. Jedním z hlavních trhů pro evropský export byl samozřejmě ještě donedávna ten ruský. Ekonomické sankce mají tedy negativní dopad nejen na Rusko, ale i na Evropu,“ uvedl.

„Je logické, že se objevuje čím dál více lidí, kteří se situací nejsou zcela spokojeni. Mnoho lidí přišlo kvůli sankcím o zaměstnání. Vytváří se atmosféra sociálních kataklyzmat – zvyšuje se počet lidí žijících na hranici chudoby. Velkým i menším podnikatelům se snižují zisky. To samozřejmě zvyšuje na politiky tlak,“ zmínil.

Evropští politici jsou poté prý nuceni nějak reagovat a nejjednodušším způsobem se jeví být zrušení protiruských sankcí. „Od toho se začíná formovat nová ekonomická koncepce – proč bychom se měli uspokojit pouze tím, že zrušíme sankce? Vůbec nejlepší bude zcela upustit od koncepce transatlantické zóny volného obchodu, která je beztak pro evropské státy nevýhodná, jelikož evidentně staví Spojené státy do dominantního postavení,“ uvedl expert.

„Úplně nejlepší bude navrátit se ke koncepci jednotného ekonomického prostoru od Lisabonu až po Vladivostok,“ rýpl si do evropských politiků Bondarenko.

To se může zdát být naprosto nereálnou představou, ovšem podle ukrajinského politologa se v Evropě na toto téma opět začínají vést diskuse. „Zejména v posledních dvou týdnech se v evropských médiích toto téma často probíralo. To už nejsou jen nějaké irelevantní hlasy, ale i evropští analytici a další zainteresované osoby začínají psát o zóně volného obchodu od Lisabonu do Vladivostoku,“ uvedl.

„Domnívám se tedy, že se v nejbližších měsících staneme svědky takového ústupu od současné politiky. Sankce budou pravděpodobně prodlouženy na další půlrok, takové řešení se dá očekávat alespoň od Evropské unie. Národní vlády začnou tento koncept ovšem nabourávat a ke konci roku budou sankce buďto úplně zrušeny, nebo alespoň vážně zredukovány,“ míní Bondarenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…