Ukrajinský premiér opět obvinil Rusko z příprav na intervenci

07.04.2014 11:31

Na východě Ukrajiny se podle úřadujícího premiéra Arsenije Jaceňuka odehrává plán, který má vést k destabilizaci situace a ke vpádu ruských vojsk. V Charkově, Doněcku a Luhansku se proruští aktivisté během nedělních demonstrací zmocnili několika veřejných budov a vyvěsili na nich ruské vlajky.

Ukrajinský premiér opět obvinil Rusko z příprav na intervenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Všem je naprosto jasné, že se naplňuje protiukrajinský plán. Plán destabilizace situace, plán vedoucí k tomu, aby cizí vojska překročila hranici a obsadila ukrajinské území. Nedopustíme to," prohlásil premiér na úvod zasedání vlády. „Výzvy k federalizaci jsou pokusem zničit ukrajinskou státnost a scénářem, který napsalo Rusko. Cílem je rozdělit a zničit Ukrajinu, přeměnit část Ukrajiny v zotročené území pod ruským diktátem," varoval premiér a dodal, že Moskva navzdory ujišťování o opaku své vojáky nestáhla a ruské jednotky se nadále soustřeďují v třicetikilometrové vzdálenosti od ukrajinských hranic.

Kyjev již dříve z odpovědnosti za vyhrocení nepokojů na východě země obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko minulý měsíc anektovalo poloostrov Krym, patřící Ukrajině od roku 1954.

Proruští demonstranti se zmocňují úřadů a ozbrojují se

Proruští demonstranti, kteří v neděli v Luhansku na východě Ukrajiny obsadili místní kancelář tajné služby SBU, se zmocnili zbraní. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na místní policii, která uzavřela přístupy do města.

„V současné době je budova SBU zablokována demonstranty. Neznámí lidé, nacházející se uvnitř budovy, se podle posledních informací zmocnili zbrojnice a zbraní," citovala agentura Interfax z úředního prohlášení. Místní policisté jsou podle ní v pohotovosti.

Naopak v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, se podle ministra vnitra Arsena Avakova podařilo sídlo oblastní správy „zcela osvobodit od separatistů", kteří budovu v neděli obsadili.

Janukovyč přijel do Doněcku. Prý je to ale fáma

Avšak podle agentury ITAR-TASS „stoupenci federalizace a odpůrci nynějšího režimu" nadále blokují vchod do budovy a na náměstí zůstává 100 až 300 demonstrantů. Podle listu Ukrajinska pravda se mezi charkovskými separatisty rozšířila fáma, že svržený prezident Viktor Janukovyč je prý v Doněcku.

Zde proruští aktivisté v neděli obsadili sídlo místního gubernátora a následně se podle místních médií zmocnili také místní pobočky SBU, kde se separatisté prý opevňují a také se chystají vyhlásit referendum o připojení oblasti k Rusku.

Podivná smrt ukrajinského důstojníka

Ruské úřady na Krymu začaly dnes podle agentury Interfax vyšetřovat zabití ukrajinského důstojníka, majora Stanislava Karačevského, kterého v noci z neděle na dnešek zastřelili ruští vojáci. Podle ruské verze se opilí ukrajinští důstojníci dostali do hádky s ruskou hlídkou, která v sebeobraně sáhla po zbrani. Mluvčí ukrajinské armády naopak tvrdí, že ruský seržant zastřelil na ubytovně neozbrojeného důstojníka, který zachoval věrnost Ukrajině. Zůstaly po něm dvě děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…