Ukrajinští separatisté vyhlásili klid zbraní v oblasti pádu boeingu

22.07.2014 6:09

Ukrajinští rebelové vyhlásili klid zbraní v oblasti, kde se na východě Ukrajiny ve čtvrtek zřítil malajsijský letoun s téměř 300 lidmi na palubě. Předali podle očekávání také malajsijským představitelům takzvané černé skříňky, které mají obsahovat údaje a záznamy z letu zničeného stroje. Podle Malajsijců jsou skříňky v dobrém stavu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP.

Ukrajinští separatisté vyhlásili klid zbraní v oblasti pádu boeingu
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Zastavení palby k usnadnění vyšetřování katastrofy má podle proruských rebelů platit v okruhu deseti kilometrů kolem místa zřícení letounu společnosti Malaysia Airlines na východě Ukrajiny, uvedla AFP. Oblast s místem dopadu stroje kontrolují ozbrojení separatisté bojující proti ukrajinské vládě.

Černé skříňky předal Malajsijcům šéf Doněcké lidové republiky

"Tady jsou ty černé skříňky," řekl dnes brzy ráno podle Reuters vůdce doněckých rebelů Alexandr Borodaj za přítomnosti početných novinářů v sídle své samozvané Doněcké lidové republiky. Skříňky převzal představitel malajsijských bezpečnostních služeb. Prohlásil, že jsou obě v dobrém stavu.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman nedávno vyjádřil obavu, že separatisté manipulovali s černými skříňkami, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace posádky a údaje o letu. Obsah skříněk prý mohli rebelové poškodit. "Máme informace, že záznamníky měli rebelové v rukou po celou dobu a mohli s nimi něco udělat," konstatoval.

Trosky a ostatky má zkoumat 31 lidí

Na místo pádu malajsijského letadla v pondělí dorazil mezinárodní tým expertů a zahájil zkoumání trosek. Experti podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, v jehož troskách minulý týden zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny.Malajsijský premiér Najib Abdul Razak po nedávném jednání s vůdcem doněckých rebelů Borodajem sdělil, že povstalci předají Malajsii černé skříňky a mezinárodní experti budou mít zaručen bezpečný přístup na místo neštěstí, aby mohli naplno začít vyšetřovat. Trosky a pozůstatky obětí má zkoumat celkem 31 lidí: 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit; tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…