Ulehčili mi to. Asi zůstanu doma. „Umělci“ a osobnosti splnili úkol, odradili voliče

23.12.2022 7:25 | Ze sítí

Zvolit si budoucí hlavu českého státu z nabízených kandidátů, kdy prezidentské kampaně pomalu vrcholí, se zdá být čím dál těžší úkol. Své o tom ví například advokátka Monika Čírtková nebo europoslanec Jan Zahradil (ODS). Pro absenci silných osobnosti z politickými zkušenostmi mezi uchazeči o Hrad, se objevují úvahy k volbám raději vůbec nejít.

Ulehčili mi to. Asi zůstanu doma. „Umělci“ a osobnosti splnili úkol, odradili voliče
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Odpočinout si od kampaně, to je to, co by v období svátků klidu doporučila advokátka Čírtková. Nikomu beztak nic zlomového neuteče, jelikož stejně není z čeho vybírat: „Beztak jsou ty volby takové nanicovaté. Proč si nemůžeme vybírat z kandidátní listiny plné jmen bývalých premiérů, guvernérů národní banky a ministrů?

Proč nejsou na kandidátce jména jako Vladimír Špidla, Josef Tošovský, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, Vladimír Dlouhý, Jiří Rusnok, a vedle nich potom klidně Petr Pavel, Jaroslav Bašta a Andrej Babiš? To by byl zajímavý a kvalitní výběr mezi lidmi, kteří o řízení státu něco vědí, nebo alespoň tuší,“ komentuje Čírtková boj o prezidentské křeslo na svém facebooku.

Kampaň Čírtkovou podle jejích slov nebaví a televizní diskuse kandidátů už vůbec ne. Poslouchá dlouhé profilové rozhovory s nejviditelnějšími kandidáty, které pořídil server Info.cz v rámci podcastu Insider, prostor by měli ale dostat i další: „Bohužel, redaktoři Insideru nepořídili rozhovory s dalšími kandidáty, což je škoda, protože minimálně Josef Středula, Pavel Fischer a Jaroslav Bašta by byli jistě zajímavými hosty,“ dodává k tomu, že pozváni byli pouze tři favorizování kandidáti – Babiš, Pavel a Nerudová.

S otázkou, komu dát v prezidentské volbě hlas, si o nic méně neláme hlavu poslanec Evropského parlamentu Zahradil. Především u horkých kandidátů na Hrad – Nerudové a Pavla, kteří svádějí boj o pravicově a prozápadně orientované voliče, má problém se vůbec rozhodnout a nevylučuje, že hlas nakonec nikomu nedá.

„Vlastně oceňuji, že jak paní rektorka, tak pan generál se ze mě snaží sejmout břímě nelehkého rozhodování a umožnit mi poprvé od roku 1989 luxus nevolby. Ještě jen maličko, opravdu maličko přidejte a ještě mi to trošku ulehčete. Nepochybuji, že na to máte a že to dáte,“ píše ve svém facebookovém komentáři.

Zahradil kriticky poukazuje na tým poradců, které má Nerudová pohromadě, mezi nimi jsou například ekonomové Tomáš Sedláček a Filip Matějka nebo někdejší lidovečtí politici: ministr kultury Daniel Herman a europoslanec Pavel Svoboda. Další pak má tvořit tým lidí do 35 let, s nímž chce Nerudová lépe cílit na mladé voliče.

U generála Pavla se Zahradilovi zase nepozdávají známé osobnosti, kteří jej veřejně podpořily, mezi nimi zmiňuje herečku Evu Holubovou, dále také hudebníka Jaroslava Hutku, režiséra Jana Hřebejka či datového vědce Petra Ludwiga. „Generál mě poslechl, přitlačil na pilu a ještě se vyfotil s Hutkou a Hřebejkem. Tím dorovnal trio Sedláček, Herman, Svoboda z teamu Danushe. Takže vymalováno,“ konstatuje politik.

Například podle posledního průzkumu agentury Median je šance Danuše Nerudové stát se první českou prezidentkou. Poprvé se vyhoupla na první místo, kde by v prvním kole získala 28 procent hlasů. Druhý by byl expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s 26,5 procenta hlasů. A na třetím místě se umístil Petr Pavel s 23,5 procenta.

Prezidentské volby jsou naplánované na 13. a 14.  ledna 2023, případné druhé kolo na 27. a 28. ledna. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jan Zahradil mne překvapuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 23.12.2022 9:50:43
Jako spluzakladateli ODS ho musí bolet, co za svinstvo z ODS vzniklo. Seznam poradců kandidátů je jak výpis z blázince: Sedláček, Matějka, Herman, Svoboda, Holubová, Hutka, Hřebejk, Ludwig. To až Chocholoušek uvidí tak vytáhne síť.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…