Ulice Ukrajinských hrdinů a most po obránci Chersonu. Praha v noci schválila změny v místopise

25.03.2022 6:15

Praha změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů. Zároveň pojmenuje blízký železniční most po ukrajinském válečném hrdinovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotek. Městští zastupitelé v pátek v jednu hodinu v noci pověřili městskou radu, aby pojmenování schválila. Krok navrhlo zastupitelstvo Prahy 6.

Ulice Ukrajinských hrdinů a most po obránci Chersonu. Praha v noci schválila změny v místopise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze zastupitelstva hlavního města Prahy. Jednat se mělo o pomoci jednotlivým městským částem se zvládnutím ukrajinských uprchlíků

Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že návrh ve středu podpořila místopisná komise magistrátu, na jejíž doporučení radní názvy ulic a veřejných prostranství schvalují. Změna nebude podle radního znamenat komplikaci pro obyvatele, protože v části ulice u náměstí Borise Němcova nikdo nebydlí. „V daném území nesídlí žádná fyzická osoba, která by si musela měnit občanský průkaz, ani zde není zapsáno sídlo žádné právnické osoby vyjma Ruské federace,“ řekl radní.

Přejmenování ulice kritizoval šéf klubu zastupitelů ANO Ondřej Prokop. „Nemůžu se ubránit tomu, že mi to přijde jako takové levné, laciné PR gesto některých představitelů v Praze 6, místo abychom se věnovali tomu, co Pražany opravdu trápí,“ řekl. Dodal, že název Korunovační má svůj historický smysl. Chabr na to odpověděl, že na tom se nic nezmění. „Korunovační ulice v Praze zůstává, pouze se zkracuje o zhruba 150 metrů,“ uvedl.

Alespoň dočasně v souvislosti s válkou na Ukrajině přejmenovala jednu ze svých ulic také Praha 22. Jak uvedla její mluvčí Veronika Blažková, radní městské části rozhodli o dočasném přelepení cedulí v ulici Přátelství na Česko-ukrajinské přátelství. „Název naší hlavní ulice v Uhříněvsi odkazuje na přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. Je symbolické, že právě nyní mu dáme jiný význam,“ uvedl k tomu radní Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL).

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím vedením je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Pojmenování veřejných prostranství nesmějí být podle zákona po nikom žijícím.

Ve stejný den přišlo koaliční hnutí PRAHA SOBĚ  s návrhem, aby byl nový most mezi Podolím a Smíchovem, který se má začít stavět už letos, pojmenován po smíchovské rodačce a bývalé americké ministryni zahraničí Most Madeleine Albright.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…