Ultimatum pro USA. Erdogan chce Gülena, jinak...

11.08.2016 16:12

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal ultimátum Spojeným státům americkým. Ty tak mají na výběr. Buď se postaví na stranu Turecka, či na stranu FETÖ čili Fethullahovy teroristické organizace, kterou Erdogan viní z pokusu o vojenský převrat. Informuje Hürriyet Daily News.

Ultimatum pro USA. Erdogan chce Gülena, jinak...
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Erdogan ve středu opět zopakoval svůj již několikrát vyřčený apel na USA, aby do Turecka vydaly bývalého prezidentova spojence, nyní však jeho největšího nepřítele, duchovního Fethullaha Gülena. Tentokrát však po jeho žádosti následovalo ultimátum.

„Dříve nebo později si USA vyberou. Buď Turecko, nebo FETÖ,“ řekl Erdogan na shromáždění lidu před prezidentským palácem v Ankaře. „Buď převraty spřádající teroristická FETÖ, nebo demokratická země Turecko. Musí si vybrat mezi nimi,“ dodal.

Ve středu večer se totiž konalo poslední z prodemokratických setkání, která se v Turecku pořádala od 15. července. Těch se po dobu jejich konání zúčastnily statisíce lidí, kteří přišli podpořit vládu prezidenta Erdogana a vymezit se proti pučistům. Největší z těchto shromáždění proběhlo 7. srpna v Istanbulu, kde se údajně sešlo pět milionů lidí.

Erdogan ve středu občany varoval, aby byli na pozoru, jelikož „zrada může přijít odkudkoliv, od kohokoliv“.

„Chceme ta shromáždění zakončit tady v Ankaře. Ale jak vidím, naši lidé nechtějí odcházet z náměstí,“ řekl prezident. Následně žádal Turky, aby bránili „demokracii, svobodu, stát a budoucnost“ bez ustání.

Připomněl také, že z jeho úhlu pohledu není žádný rozdíl mezi Kurdskou stranou pracujících (PKK), kterou Turecko označuje za teroristickou organizaci, Islámským státem či FETÖ. „Ti, kdo následují toho v Pensylvánii žijícího šarlatána, jenž prodal duši ďáblu, nebo Daeš, který prolévá muslimskou krev, či PKK, která prolévala krev posledních třicet let ve snaze rozdělit zemi a národ, nakonec prohrají,“ řekl Erdogan.

Zároveň zopakoval, že pokud by v parlamentu prošlo uzákonění trestu smrti, on by je podpořil.

„Zajisté poženeme ty vrahy k odpovědnosti. Dostane se jim nejvyššího trestu,“ promluvil po něm premiér Binali Yildirim. „Pučisté věřili, že porazí národ, ale mýlili se.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…