Umělec Mádl: Ne, do politiky nejdu. Jako režisér a herec může promlouvat jinde

18.11.2023 22:30 | Monitoring

Režisér a herec Jiří Mádl v pořadu Interview ČT24 prozradil, co pro něj den 17. listopadu znamená. V době sametové revoluce by se viděl v čele vzdoru. Hovořil také o svém novém filmu Vlny, který má lidem přiblížit události roku 1968 a 1969, které ovlivnily život v Československu po následujících více než dvacet let. Určitý strach z tohoto období okupace podle něj máme dodnes pod kůží. Věnoval se i tématu válečného konfliktu na Ukrajině i v Gaze.

Umělec Mádl: Ne, do politiky nejdu. Jako režisér a herec může promlouvat jinde
Foto: ČT24
Popisek: Herec a režisér Jiří Mádl v pořadu Interview ČT24

„Pro mě to znamená symbol toho, kdy se ta vlna historie překlopila blíž k tomu, co žijeme teď, výrazným způsobem. A něco, co mě utvářelo, protože já jsem ta generace, která se už de facto narodila víceméně do svobody nebo vyrůstala ve svobodě. Což je určitě něco, co určilo můj život,“ řekl sedmatřicetiletý herec.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13588 lidí
Nyní pracuje na filmu Vlny, který vypraví historický hrdinský příběh československého Rozhlasu a jeho zahraniční sekce v roce 1968. V jednom z rozhovoru pro Český rozhlas Mádl k filmu uvedl, že strach máme dodnes pod kůží, ale jde mu čelit. „Čelíme mu třeba tím, že natočíme film Vlny, není to lekce o historii, ale pro mě je to emocioální exkurz spíš do té doby. Mám pocit. Že do té doby, kdy těm věcem porozumíme, prožijeme je a máme pocit, že tam jsme, tak se jich přestaneme bát. Protože se bojíme většinou toho, co neznáme,“ pokračuje Jiří Mádl v pořadu Interview ČT24.

„Věřím, že díky Vlnám budeme celou tu událost, která formovala naši zemi, vnímat vlastně autentičtěji,“ dodává režisér.

Pochopení má ale i pro ty, kteří tehdy neměli odvahu se vzepřít. „Určitě pochopení mám. Náš hlavní hrdina Tomáš je takovým předobrazem průměrného Čechoslováka, který se určitě a dlouho bál. V příběhu se stará o svého mladšího bratra, takže se de facto chová jako rodič. Jeho ustrašené chování je často dané tím, že nechce nebezpečí vystavit mladšího bráchu,“ uvedl Mádla s tím, že ve chvíli, kdy jde člověku i o jeho blízké, si toho tolik netroufne, je snadno vydíratelný a zastrašitelný.

Na otázku, zda by byl v té době nebo během sametové revoluce v čele vzdoru, uvedl: „Troufám si říct, že ano. Ale těžko říct, myslím si, že těch proměnných v ten daný moment je hrozně moc,“ uvedl, že zatím neví o momentu, kdy by si řekl, že „to za tu oběť nestojí“.

Jako věřící prozradil, jak se mu dnes daří vyrovnávat s válku na Ukrajině a Blízkém východě: „Vyrovnávat... Nevím, jestli je to to správné slovo. Snažím se je spíše brát jako fakt. Nazírat, co si z toho mám vzít. Jakákoli morální nejednoznačnost, kterou jsme často bombardováni, je spíš taktika těch druhých stran. V morální nejednoznačnosti se dá obhájit cokoli. Snažím se spíš udržet si ten diskurs, nenechat se svést z té cesty. To je určitě těžké. Je to vlastně ten narativ, který je nám teď podsouvaný těma dezinformacema. Snažím se udržet zorientovaný,“ uvedl Jiří Mádl.

Myslí si, že se můžeme z historie poučit? „Myslím si, že lidstvo má obecně tendenci zapomínat. Nikdo ale není stejný. Je důležité si říkat, že co je stejný, je určitě ten prvopočátek nebo motivace toho zla. A z toho se určitě poučit dá. Podle mě člověk někdy těžko věří tomu, že to zlo může být absolutní. Lidská mysl to podle mě chce trochu relativizovat a to ji vede k tomu, že chce zapomínat, nechce si v hlavě vytvářet analogii,“ míní herec. „Nemyslí si ale, že nejsme nepoučitelní. Tím, že máme největší přístup k informacím, jsme vzdělaná společnost, tak se poučit můžeme,“ věří.

Dotazován byl i na aktivní vstup do politiky, ten ale bez dlouhého rozmýšlení odmítl. „Ne, to ne. To pro mě není. Já bych v tomhle herce, umělce nepodceňoval - Reagan, Zelenskyj, divadelník Havel... Myslím ale, že teď mám větší možnost ovlivnit, že kdybych šel do jakékoli veřejné funkce, tak pořád věřím, že mohou být někteří lepší, ale já z pozice režiséra a herce mohu promlouvat na polích, kam třeba tyto veřejné osobnosti promlouvat nemohou,“ řekl.

Na pohádku o všech zlých politicích a hodných lidech podle svých slov nevěří. „Myslím si, že máme některé dobré politiky, nebudu je jmenovat, ale nebyl bych v tom zase tak negativní. A věřím, že tu práci dělají lépe než bych ji dělal já,“ dodal Jiří Mádl.

Vyjadřovat se k veřejnému dění chce odvahu? „Žijeme v době, kdy se tak rádo říká, že každý má právo na svůj názor a ono to tak úplně není. Myslím, že každý má právo na svůj názor na základě faktů, některých faktů. Nejde jen tak něco plácat. Věřím, že spoustu lidí tak jako plácá. Risk to je, člověk tím ztrácí nějakou popularitu, ale myslím, že já jsem v tomto nikdy netaktizoval,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle mě, by do politiky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 19.11.2023 10:07:04
jít měl. Má na to všechny předpoklady. Moc rozumu nepobral, ale umí dobře odhadnout, do které správné zadnice má strčit hlavu...

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…