Umělecký kritik dal průchod zhnusení ze Zemanem oceněných umělců. A sepsal, kdo si medaili skutečně zasloužil

29.10.2018 19:47

Novinář Josef Chuchma uveřejnil na webu České televize komentář, v něž se vyjádřil k některým ženám a mužům, které u příležitosti stého výročí republiky vyznamenal prezident Miloš Zeman. Fakt, že Zeman vyznamenal např. herce Jiřího Krampola, považuje publicista za velmi smutný.

Umělecký kritik dal průchod zhnusení ze Zemanem oceněných umělců. A sepsal, kdo si medaili skutečně zasloužil
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman udělil státní vyznamenání např. herci a baviči Jiřímu Krampolovi, který se po roce 1989 dal spíše na dráhu baviče a podle publicisty v postkomunistické éře nevystoupil v žádné herecké roli, která by stála za zaznamenání. Totéž se prý dá říci o herci Ivanu Vyskočilovi, který se také dočkal státního ocenění ze Zemanových rukou.

„Kdyby tedy nebyli nynějším osazenstvem Hradu protežováni herci formátu Krampola a Vyskočila a existovala by kritéria, která by skutečně brala v potaz umělecké zásluhy, mohli bychom z českého divadla vidět jiné laureáty. Jaké? Například režiséry Jana Nebeského nebo J. A. Pitínského. Nebo z herců letos osmdesátiletého Petra Nárožného, který v Činoherním klubu – na rozdíl od Ivana Vyskočila – zanechal vpravdě nesmazatelnou stopu. Nebo herce a režiséra Miroslava Krobota, který vybudoval Dejvické divadlo. Nebo režiséra Dušana D. Pařízka, hlavní osobnost zlaté éry pražského Divadla Komedie v letech 2002–2013, dnes režiséra zcela etablovaného na evropských scénách německého jazyka. Nebo dramatika, scenáristu a režiséra Petra Zelenku. Jména by se našla. Některá by jistě byla předmětem diskuse, ale všechny zde jen tak nahozené osobnosti za sebou mají dílo jistých uměleckých kvalit i diváckého ohlasu,“ napsal Chuchma.

Vyznamenání by si prý zasloužil také pěvec Adam Plachetka. Ale Zeman dal přednost Michalu Davidovi. Ze spisovatelů vyznamenal např. Lenku Procházkovou, která se netají svým odporem k majetkovému vyrovnání států s církvemi.

„Jmenujte jedinou knihu ať Procházkové, nebo Sýse řekněme po roce 2000, která by výrazně promluvila do současné české literatury. Kdyby se měřilo zásluhami o českou literaturu, těžko by mohli být opomenuti například dva doyeni literární historie, kritiky a výtečné ediční práce, totiž Jiří Brabec a Jiří Opelík, oba muži, jimž do devadesátky neschází mnoho,“ pokračoval publicista.

Sečteno a podtrženo, umělecké sféře prý Zeman v podstatě ukázal, že pro něj není až tak důležité, co ten či onen umělec dokázal, ale jak hluboko se jemu jako hlavě státu dokázal poklonit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…