Umělkyně Emma Smetana: „Volby na Slovensku dopadly pro demokracii nevalně.“ A pokračovala

16.12.2023 17:30 | Monitoring

Moderátorka, zpěvačka a herečka Emma Smetana s blížícím se koncem roku bilancovala nejen na osobní ale i na politické úrovni. Podívala se například i do sousedního Slovenska, kde podle ní vítězstvím Fica v parlamentních volbách utrpěla demokracie. Kontury světa, do kterého se narodila, se podle jejích slov rozpíjí.

Umělkyně Emma Smetana: „Volby na Slovensku dopadly pro demokracii nevalně.“ A pokračovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Emma Smetana

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39940 lidí
Emma Smetana začala své ohlédnutí za uplynulým rokem konstatováním, že byl sice náročný, ale důležitý.

Vedle nejdůležitějších událostí, které se odehrály v jejím rodinném i kariérním životě, se pustila i do hodnocení toho nejpodstatnějšího v životě politickém.

Předně se pozastavila u válečného konfliktu na Ukrajině a Blízkém východě. „Odporná válka na Ukrajině neskončila, zato začala další,“ posteskla si.

Jako další smutnou zprávu uvedla výsledky parlamentních voleb na Slovensku, které ovládl Robert Fico se svým hnutím Směr a stal se počtvrté premiérem. Smetana v tomto kontextu hovoří o ohrožení demokracie. „Volby na Slovensku dopadly pro demokracii nevalně,“ podotkla.

Naopak kladně zhodnotila vývoj politického dění v Polsku. Ve středu ráno složil u prezidenta Andrzeje Dudy přísahu nový polský premiér Donald Tusk. Ve čtvrtek dříve kabinet získal důvěru poslanců Sejmu - dolní komory polského parlamentu. „Polsko se ale po letech v temnotě probralo,“ zaradovala se Emma Smetana.

V Česku jako pozitivní zmínila, že Miloše Zemana na Hradě vystřídal Petr Pavel. „Hned zkraje roku jsme si zvolili laskavého prezidenta,“ napsala politicky vyhraněná zpěvačka na adresu nového prezidenta, bývalého československého vojáka sloužícího v komunistické rozvědce.

„Kontury světa, do kterého jsem se před necelými 36ti lety narodila, se definitivně rozpíjí,“ shrnula téměř nostalgicky v samotném závěru svého instagramového příspěvku.

 

 

Smetana nemá problém vyjadřovat veřejně své názory a postoje k politice. Pozornost budila například její vyjádření k výše zmíněnému rusko-ukrajinskému konfliktu. Na Instagramu kritizovala, že západní svět nedokáže udělat nic jiného než doporučit svým občanům, aby Ukrajinu opustili. „Západní svět selhává, pokud ho soupeř, predátor s výcvikem KGB, který neuznává nic než sílu, vnímá jako slabého,“ řekla s tím, že je jí úzko a cítí hlubokou spoluodpovědnost. Putina označila za „predátora“.

Před posledními českými parlamentními volbami šokovala svou podporou manželství homosexuálů, když na Instagramu během komentování aktuálního dění kolem sexuálních menšin vyzývala, aby voliči kroužkovali na politických kandidátkách ty, kdo schvalují manželství pro všechny.

V pořadu Deep Talk si v nedávné minulosti také Emma Smetana postěžovala, že Česko je stále zatíženo komunismem.  

Smetana vzbudila rozruch i tím, když kritizovala, že je pro Čechy dle ní typická malost a zbabělost a sama se raději považuje za „Evropanku“. „V dnešní situaci moc nechápu patriotismus. Já jsem hlavně Evropanka. Na to jsem docela hrdá,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S volbou na Hrad jsme s bolševickým nokem také dopadli nevalně., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 17.12.2023 10:01:32

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…