Umělkyně: Zeman nás zesměšnil. Žádná podpora. Kolegové bez příjmů

07.06.2021 8:48

Harfistka Kateřina Englichová udeřila na prezidenta Miloše Zemana. Vyčetla mu, že se v časech pandemie vysmíval umělcům, místo aby je jako státník, který má zastupovat všechny občany republiky, podpořil. Nešetřila ani vládu ANO a ČSSD.

Umělkyně: Zeman nás zesměšnil. Žádná podpora. Kolegové bez příjmů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Přední česká harfistka Kateřina Englichová v rozhovoru pro Lidové noviny prozradila, že si v koronavirové pandemii trochu odpočinula, protože nuceně vypadla z kolotoče koncertů, výuky studentů a péče o rodinu.

Současně ale zdůraznila, že se velmi kriticky dívá na to, jak si v časech pandemie počínala vláda Andrej Babiše (ANO) a jak si počínal prezident republiky.

„Mně nejvíc chyběla vize a predikce. Počáteční chaos bych pochopila. Byla to bezprecedentní situace, na kterou nemohl být nikdo připraven. Nechci ani provolávat, že umělci jsou na tom nejhůř – je mnoho profesí, které byly strašně zasažené. Nicméně jako samostatně výdělečná jsem byla odstřihnuta ze dne na den od příjmů. To je rána jak ekonomická, tak psychická. Mám štěstí, že mám velkou oporu v rodině a můj muž není ve stejném oboru. Ne všichni kolegové to štěstí měli, mnozí museli začít dělat něco jiného. Přišla i pomoc od státu, nemohu říct, že ne, byť mnohdy s různými peripetiemi. To, co mi přišlo tristní, byl fakt, že rétorika nejvyšších představitelů státu byla ve vztahu nejen k umělcům konkrétně, ale ke kultuře jako takové buď mizivá, nebo žádná. Od prezidenta zesměšňující. Absolutní absence morální podpory,“ kroutila hlavou nad vládou ANO a ČSSD i nad Zemanem umělkyně.

Pozornost věnovala také financování kultury v Česku. Dnes je podle harfistky situace lepší, než byla např. v polovině 90. let minulého století, ale přesto by si kultura zasloužila, aby se její financování systémově zlepšilo.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…