Umírá Putin? Smích z Kremlu. A další info: Vakcína a cizí neziskovky

09.12.2020 10:25

Rusko chystá distribuci vakcíny a také přitvrzení proti „agentům cizích mocností“. Nově za ně může být označen každý, koho dle úřadů ze zahraničí podporují, informují Moscow Times. A šíří se prý zprávy o tom, jak je na tom prezident Putin zdravotně. „V podstatě je to snůška drbů. Opakuji, víme, kdo to dělá, a víme, že v tom bude pokračovat,“ uvedl prezidentův mluvčí Peskov.

Umírá Putin? Smích z Kremlu. A další info: Vakcína a cizí neziskovky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Ani Rusko neuniklo covidu-19. Dle serveru Worldometers.info se v něm nakazilo už dva půl milionu Rusů, téměř dva miliony už nákazu také mají za sebou a 44 tisíc s nemocí zemřelo. Jak informovala britská BBC, v Rusku se začíná s očkováním vakcínou Sputnik V. Přístup k vakcíně mají údajně zatím jen doktoři, učitelé a sociální pracovníci. BBC také uvádí, že Sputnik není řádně otestován, tudíž ani někteří Rusové si nejsou jisti, zda jím chtějí být očkováni. Nemluvě o tom, že problémy jsou i s rozšířením produkce. Dávku prý dostala i prezidentova dcera a pracovníci v lékařství byli dle BBC očkováni ve stejnou dobu, když se látka testovala. Vakcína musí být skladovaná při –18 °C.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Ale koronavirus není to jediné, co se v Rusku řeší. Prvním čtením prošel zákon o cizích vlivech, informoval deník Moscow Times. Součástí tohoto zákona, který už v jisté formě v Rusku platí, je rozšíření toho, kdo může být označen za agenta cizí mocnosti ruskými úřady. Nová legislativa prý také dále omezuje právo shromažďovací a povolený obsah na internetu. Dle kritiků se jedná o přípravu na parlamentní volby, které se budou konat příští rok. Za agenty cizí mocnosti mohly podle verze z roku 2012 úřady označit média a neziskovky, ale rozsah označení byl postupně rozšiřován, takže nyní už je takto možné označit i jednotlivé novináře a bloggery. Ti, kdo dostávají peníze či jiné prostředky ze zahraničí, se musí registrovat na ministerstvu spravedlnosti, svá díla tak označovat a také musí poskytovat detailní výkazy. Jinak hrozí pokuty.

Dle nové verze může být za agenta cizí mocnosti označen kdokoliv, kdo dostává finanční nebo materiální podporu ze zahraničí nebo od organizací, které už jsou jako agenti cizích mocností vedené. Zákon by jim také zabraňoval v držení funkcí v komunální politice. Moscow Times varují, že definice jsou vágní, tudíž by za podporu mohla být považována i účast na akcích pořádaných takovýmto agentem. Zákon nicméně není ještě v platnosti, musí projít třemi čteními v Dumě, hlasováním v horní komoře a Vladimir Putin ho musí podepsat.

O Putinovi se prý také šíří zkazky o jeho chatrném zdraví. Ruská tisková agentura TASS informovala, že si z nich prezident hlavu nedělá. „Ne, Vladimir Putin se tím nezabývá a počet takovýchto článků nenarůstá. Těch pár zpráv, které jste zmínili, se sotva počítá jako nárůst. A vzpomeňte si, že tohle tu bylo vždycky,“ řekl agentuře Putinův mluvčí Dimitrij Peskov s tím, že spekulace o Putinově zdraví tu byly vždy.

Řekl také, že tyto snahy o diskreditaci ignoruje i Kreml, protože prý stejně nedosáhnou svého kýženého cíle. „V podstatě je to snůška drbů. Opakuji, víme, kdo to dělá, a víme, že v tom bude pokračovat,“ uvedl a označil články o Putinově zdraví za „úplné nesmysly“. „Měli se zeptat nás, my bychom odpověděli,“ doplnil.

Komentoval také dotazy, zda Kreml hodlá měnit způsob, jakým informuje o zdraví a životě prezidenta. Tuto otázku prý prezident zodpověděl sám, a to hned několikrát, že detaily z osobního života neprozrazuje jednak kvůli bezpečnosti a také aby umožnil normální život svým rodinným příslušníkům. A že by Rusové měli lépe znát svého prezidenta? „Jeho názory znají všichni občané. Občané volí, volili už několikrát a ukázali tak svou podporu prezidentovi a jeho činům, ne prezidentově rodině,“ argumentoval Putinův mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…