Umístění uprchlíků do českých rodin je dobrá cesta, říká ředitelka pro migraci Faltová. A čelí výhrůžkám

10.07.2015 7:53

Ředitelka Sdružení pro migraci a integraci Magda Faltová uvedla pro DVtv.cz, že uprchlíci neohrožují evropské sociální systémy. Za své postoje prý teď čelí výhrůžkám a nadávkám. Faltová je zároveň přesvědčena, že umístění uprchlíků do českých rodin je jedna z nejlepších cest.

Umístění uprchlíků do českých rodin je dobrá cesta, říká ředitelka pro migraci Faltová. A čelí výhrůžkám
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Česká vláda se rozhodla přijmout 1500 uprchlíků, které si chce vybírat z hlediska profese, nikoliv náboženství. Dle Faltové jde o racionální přístup z hlediska politického prosazení. „V praxi mi není úplně jasné, jak toto chce Česká republika realizovat, neboť ti lidé většinou sebou nemají doklad o vzdělání a o profesi,“ řekla s tím, že v kontextu těch debat je skvělé, že Česko takto rozhodlo. Vnímá to jako humánní gesto. Vybírat by se však dle ní mělo především dle potřeby ochrany uprchlíků.

Domnívám se, že by Česká republika mohla přijmout víc než 1500 uprchlíků. Nyní se však pojďme soustředit na to, jak tyto lidi přijmout, aby se integrovali,“ uvedla Faltová. Reagovala také na slova ministra financí Andreje Babiše (ANO), který řekl, že by se měl uzavřít schengenský prostor, aby sem uprchlíci neproudili nekontrolovaně. „Nevím, jak by to chtěl udělat. Ta hranice námořní je propustná vždy. Pokud by to šlo uzavřít, tak by to Evropa udělala,“ zkonstatovala s tím, že rozhodně není řešením ani uzavření národních hranic. „Není ani řešení se zde uzavřít a sledovat, jak jinde v Evropě umírají lidé a my s tím nic neděláme,“ dodala.

Celé video ZDE.

Vždy je lepší, pokud lidé, kteří sem přicházejí, jsou integrováni do lokálních komunit,“ sdělila Faltová k tomu, že by uprchlíci přicházeli do jednotlivých vesnic, rodin, i za pomoci církve. 

Faltová rovněž uvedla, že nesouhlasí s názorem premiéra Bohuslava Sobotky, že by se kvůli uprchlíkům zhroutily evropské sociální systémy. „Imigranti, uprchlíci dle studií přispívají do systémů více, než z nich čerpají. Samozřejmě, že Evropa čelí mnoha výzvám. Nedají se srovnávat problémy, kterým Evropa čelí, s problémy, kterým čelí Sýrie,“ sděilla.

Vlnu negace českých občanů vůči uprchlíkům vnímá jako věc, kterou zde zapříčinily populistické skupiny. „Zdvihla se vlna nenávisti, i proti nám, neziskovým organizacím, které v této oblasti působí. Chodí nám výhrůžné a urážlivé e-maily. Je to pro nás nový fenomén. Máme obavy o klienty, cizince, kterým poskytujeme poradenství. Je to velká neznalost,“ dodala s tím, že od dávných věků zde žili muslimové a nebylo to spojeno s trestnou činností. Zároveň podotkla, že se domnívá, že čeští politici v otázce uprchlíků selhali.

Domnívám se, že ta debata se totiž vedla úplně špatně. Nestavíme se totiž k problému jako český stát, suverénní, ale stavíme se k tomu tak, že říkáme, že možná někomu pomůžeme, ale že máme strach,“ uzavřela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…