Únava z války je únava naší bezpečností, vysvětlil Lipavský. Držet Rusko co nejdál, to je politika

25.12.2023 13:05

Šéf české diplomacie Jan Lipavský varoval, že pokud by Ukrajina padla, bude si Rusko brousit zuby na náš region. Musíme si proto uvědomit, že na Ukrajině brzdíme ruskou imperiální expanzi. Únava z války pro nás může znamenat ohrožení suverenity, uvedl v rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář.

Únava z války je únava naší bezpečností, vysvětlil Lipavský. Držet Rusko co nejdál, to je politika
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Jakákoli pomoc Ukrajině znamená podle Lipavského posilování evropské bezpečnosti. „Musíme si uvědomit, že na Ukrajině brzdíme ruskou imperiální expanzi, která si brousí zuby i na region střední Evropy, na baltské země,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář ministr zahraničí.

„Pokud Ukrajina padne, tak budeme čelit Rusku o něco blíže – doslova na hranicích Evropské unie, velice blízko k Česku, to nesmíme připustit,“ doplnil.

„V Evropě pravidelně všem říkám, že naší hlavní výzvou je držet Rusko co nejdál od našich hranic. K tomu musí směřovat naše politika,“ řekl Lipavský s tím, že debaty nejsou jednoduché, ale vidíme, že ve výsledku jsou evropské země schopné se domluvit.

To podle jeho slov ukázalo nedávné jednání Evropské rady. Kvůli maďarskému vetu se však summit EU neshodl na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na léta 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. 

Varoval, že projevující se únava z války může ohrožovat naši vlastní bezpečnost. „Pokud by snad platilo, že budeme unaveni naší vlastní bezpečností, tak ztrácíme i naši svobodu a suverenitu,“ uvedl ministr zahraniční Jan Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Největší hrozbou pro naši suverenitu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 25.12.2023 14:08:20
jsou politici typu Lipavský. Tedy takoví, kteří nám vytvářejí nepřátele všude po světě. Nejen, že nás to poškozuje ekonomicky, ale za vyhrocené mezinárodní situace přicházíme o partnery, kteří se za nás třeba postaví.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…