Uniklé dokumenty: Generálové lhali. Ukrajina couvá, s Krymem nyní jinak

07.04.2023 12:30

Tento týden byly na sociální síti Twitter zveřejněny utajované válečné dokumenty podrobně popisující plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzívou proti Rusku. Pentagon únik vyšetřuje, pravděpodobně bude mít ale i co vysvětlovat, uniklé dokumenty prý totiž usvědčují americké generály, že lhali pod přísahou. Napovídají také, že Ukrajina ve skutečnosti válku prohrává. Tomu by odpovídaly i ukrajinské zmínky o mírových jednáních a jejich snaha jednat s Čínou.

Uniklé dokumenty: Generálové lhali. Ukrajina couvá, s Krymem nyní jinak
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34689 lidí
Navzdory tomu, že se uniklé dokumenty jevily nejdříve jako naprosto pravé, vojenští analytici následně uvedli, že se zdá, že dokumenty byly v určitých částech oproti původnímu formátu pozměněny.

Především prý v odhadech obětí na obou stranách, kdy byly ukrajinské ztráty navýšeny a ruské sníženy.

„Bidenovi úředníci pracovali na vymazání čísel, ale do včerejší noci se jim to nepodařilo. Jak se dokumenty na sociální sítě dostaly, není jasné,“ píše New York Times.

Tyto úpravy by mohly ukazovat na snahu Moskvy o dezinformace, uvedli zmínění analytici podle známého listu. To ale nic nemění na odhalení dokumentů, které se objevily ve formě fotografií a tabulek předpokládaných dodávek zbraní, síly vojsk a dalších plánů. To představuje významné narušení práce i důvěryhodnosti zpravodajských služeb USA ve snaze pomoci Ukrajině.

Následně bylo ještě upřesněno, že dokumenty, které jsou pět týdnů staré, neposkytují konkrétní bitevní plány ohledně ukrajinské ofenzívy, která podle amerických představitelů pravděpodobně přijde v příštím měsíci. Ale zmiňují například, jak rychle ukrajinské jednotky používají munici HIMARS dodávanou USA, informace, které Pentagon nikdy předtím nezveřejnil.

K úniku informací, jejich úpravě ruskými agenty a jejich následnému používání, resp. jejich možným dopadem na konkrétní armádní představitele, se na svém twitteru zabýval i americký komentátor a novinář Kim Dotcom.

„Unikly dokumenty o válečném plánu Pentagonu pro Ukrajinu. Nejzajímavější je, že počty obětí na ruské straně jsou výrazně nižší a na ukrajinské straně mnohem vyšší než oficiální čísla USA uváděná propagandistickými médii. Americká vláda jasně ví, že Ukrajina prohrává válku,“ je si Dotcom jistý a pokračuje v reakci na zveřejnění informace, že uniklé dokumenty někdo před zveřejněním upravil, které evidentně nevěří.

„Uniklé dokumenty také odhalují, že američtí úředníci a generálové lhali pod přísahou, když odpovídali na otázky o válce na Ukrajině v americkém Senátu,“ píše komentátor a dodává, že Pentagon rychle přiměl své sdělovací prostředky, aby oznámily, že čísla v uniklých dokumentech muselo upravit Rusko.

Ať je skutečnost jakákoli, faktem zůstává, že v tuto chvíli je Ukrajina ochotna hovořit s Ruskem o budoucnosti Krymu.

„Deklaruje ale, že je to podmíněno jejich úspěšnou ofenzívou, která se již delší dobu chystá,“ uvedl ve středu později vysoký úředník pro deník Financial Times.

„Pokud uspějeme v dosažení našich strategických cílů na bojišti a budeme na administrativní hranici s Krymem, jsme připraveni otevřít diplomatickou stránku k diskusi o tomto problému,“ citoval FT Andriy Sybiha.

To podle mnohých odborníků představuje první jasný posun v politice ukrajinské vlády za několik měsíců a naznačující souhlas s tím, že země nebude schopna získat všechna ztracená území zpět. Sybiha ale ještě dodal, že to neznamená, že vylučuje způsob osvobození (Krymu) ukrajinskou armádou.

To je ale v rozporu s tím, co deklaroval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který přerušil kontakty s ruskou vládou poté, co Rusko loni anektovalo čtyři oblasti východní Ukrajiny. Tehdy řekl, že mírová jednání s Ruskem budou nemožná, dokud Vladimir Putin zůstane prezidentem, píše The Financial Times, který dává Sybihovy komentáře do souvislosti s jednáními, kterých se v Číně účastní francouzský prezident Emmanuel Macron a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Na programu prý mají spoustu témat včetně nedávných návrhů Číny na ukončení války na Ukrajině. Ty byly původně odmítnuty ukrajinskými západními spojenci za to, že Rusku umožnily účinně udržet si např. právě Krym.

Kyjev však byl více ostražitý a čínské dveře si nezavřel. Doufal také, že vznikne komunikační kanál s vazbou na Peking, dodává americký novinář Goeffrey Smith.

Tento kanál ale stále nebyl otevřen, protože prezident Si Ťin-pching, který minulý měsíc strávil tři dny v Moskvě, se zatím odmítá spojit se Zelenským.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To mají generáloví z toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 07.04.2023 12:48:38
že přebírají informace z České televize., která je zakletá a jakmile tam někdo řekne pravdu, tak se televize změní v růžovou zahradu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…