Unipetrol a nový Šlouf. V debatě lídrů po sobě šli Babiš s Mynářem

22.10.2013 18:37

Server iDnes.cz uspořádal debatu deseti lídrů politických stran, která by měla pomoci posledním nerozhodnutým voličům. Nejprve jednotliví lídři museli klást svým soupeřům stručné otázky. Největší spor vznikl mezi Miroslavou Němcovou a Andrejem Babišem.

Unipetrol a nový Šlouf. V debatě lídrů po sobě šli Babiš s Mynářem
Foto: Václav Fiala
Popisek: Andrej Babiš při hovoru s občany

Nejprve se měl ale Andreje Babiše (ANO) ptát Vratislav Mynář, který je lídrem SPOZ ve Zlínském kraji a bývalým předsedou strany. Mynář se miliardáře začal ptát na Unipetrol. „Já jsem Unipetrol nikdy nenabyl,“ ohrazoval se Babiš s tím, že měl čtyřicetiminutový projev v Parlamentu, kde celou situaci vysvětloval, ale média to nezajímalo.

Mynář se ho také ptal, kolikrát se setkal se Stanislavem Grossem – zda tisíckrát, sedmsetkrát, nebo snad chce tvrdit, že ani jednou? Babiš odvětil, že jednou, na Grossových narozeninách. Jenže to prý nic neznamená, byl i na narozeninách Miloše Zemana. „Já ty politiky znám, takže jsou to jen invektivy, které nemají žádný základ,“ tvrdil Babiš.

Vzápětí přišla na něj řada a položil otázku Miroslavě Němcové (ODS), proč už dávno neodstoupila, když se v ODS i dříve děly různé kauzy a skandály. „Nic nebudu lakovat na růžovo,“ odpověděla Němcová. Během historie se podle ní staly dobré, ale i špatné věci. „Za ty špatné jsme se omlouvali. Mrzí nás. Ale určitě jsme nebyli jediní, kterým se to stalo,“ dodala.

„Rozhodně jsem nepatřila k politikům, kterým pan Babiš chodil na narozeniny,“ dodala s tím, že se diví, že tedy ani on už dávno nevystartoval proti politikům. „Vždyť vy jste mohli pana Babiše zavřít na objednávku,“ ukázal podnikatel na tzv. justiční mafii. To Němcová odmítla, na objednávku prý nikdy nezavírala. „Já se ale bojím, že tohle může nastat. My jsme to nikdy nedělali,“ dodala.

Zajímavý moment pak nastal i při dotazování Karla Schwarzenberga (TOP 09), který se ptal Tomia Okamury (Úsvit přímé demokracie), jestli spáchá sepuku, když nebude úspěšný ve volbách. Na to se Okamura usmál a řekl, že v Japonsku by k harakiri možná i došlo – ovšem v případě, že by si japonští politici počínali jako ti zavedení čeští. „To znamená, že z toho Japonska by se čeští politici měli poučit,“ dodal. „Já jsem tušil, že řekne ne,“ reagoval Schwarzenberg v žertu a rozesmál i publikum.

V diskusi pak následovaly otázky položené Robertem Čásenským a Jiřím Kubíkem z MF Dnes. Ptali se například Mynáře, proč mají zemanovci na svých billboardech, že zastavili Miroslava Kalouska. „Nebudeme si samozřejmě připisovat zásluhy pana Ištvana nebo paní Nagyové, ale díkybohu za to,“ odvětil Mynář.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pak vysvětloval koaliční potenciál lidovců, pokud se dostanou do sněmovny. Jasně zopakoval, že vládu s KSČM nehodlá podporovat. Na to se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka usmál. „Já myslím, že jeho úsměv ztuhne,“ komentoval to předseda lidovců.

„My jsme realisté, a mimo jiné proto, že jsme realisté, tak bychom rádi, kdyby ČSSD získala silnější mandát,“ řekl Sobotka, že ideálně by sestavoval vládu sám. Bělobrádek je prý ochoten jednat, ale se stranami, se kterými by mohl mít podobný program. Všechny radikální strany ale prý vylučuje.

Okamura pak vysvětloval název svého hnutí, celý totiž zní Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Proč je tam jeho jméno? „Je to marketingový tah,“ připustil. Jeho hnutí má totiž málo peněz, a tak po debatě s kolegy usoudili, že aby občané viděli na volebních lístcích, že je hnutí spojeno s myšlenkami přímé demokracie, které prosazuje Tomio Okamura, dali jeho jméno do názvu. „Úsvit pana Okamury samozřejmě nemůže mít žádné peníze, protože vznikl před týdnem,“ komentoval to ironicky Mynář.

Na řadu přišla i minulost politických stran, konkrétně Strany zelených a KSČM. Ondřej Liška (SZ) odpovídal na otázku týkající se dávné koalice s ODS a lidovci, kterou sice sám kritizoval, ale seděl ve vládě. „Po mnoha měsících se ukázalo, že ochota našich partnerů, zvláště ODS, plnit body těchto programů je naprosto mizivá,“ vysvětloval, proč se rozkmotřili. „Já jsem to říkal jako ministr té vlády, to není v rozporu,“ dodal. Jeho strana prý nejprve nevěděla, co stojí za ODS, nyní by do podobné koalice už nešla.

Vojtěch Filip (KSČM) musel vysvětlovat jednu kauzu, která jeho stranu pojí právě s MF Dnes. Deník dělal před lety průzkum, kdo by si „ulil“ do stranické kasy milion korun, pokud by podpořil určitý zákon. A nakonec svolil Jiří Dolejš.

„Ten váš test není žádným testem občanským, je to možná trik jednoho média,“ vysvětloval Filip a nazval kauzu pokusem ujmout se médiokracie. Navíc dodal, že Dolejš soud vyhrál. „Oni pouze řekli, že nespáchal trestný čin,“ kontroval mu Kubík z MF Dnes. „Pro nás to přijatelné není, nic takového se nestalo,“ odvětil předseda komunistů.

Jany Bobošíkové (Hlavu vzhůru!) se dvojice novinářů zeptala na spojení s Václavem Klausem. Ten ve své nové knize mimo jiné napsal, že jsou kmotři napojeni na politiku. Na to Bobošíková odpověděla, že jí rozhodně žádný kmotr nepomohl. Proto také nebyla v minulé vládě. „Já nejsem navázaná na kmotry,“ ujišťovala politička i po dalším naléhání.

Máte nového Šloufa, toho, co chodí na kafe s Hrdličkom

Pak se debata přenesla na povolební priority jednotlivých stran. „Je třeba schválit Zákon o státní správě, aby pan Mynář nemohl zneužívat svou úřednickou funkci v předvolební kampani,“ uvedl například šéf zelených Ondřej Liška. SPOZ prý flagrantně zneužívá svých funkcí.

Mynář následně začal vysvětlovat, že jedné ze svých funkcí se vzdá, ale až po volbách. „My máme na Moravě takové přísloví, že zajíci se počítají až po honu,“ uvedl.

Tomia Okamury se pak ptali, co by jeho strana o devíti členech udělala se státním příspěvkem za získané hlasy. „Prostředky bychom především investovali do příští kampaně, abychom dál prosazovali myšlenky přímé demokracie,“ ujistil senátor.

Tomu pak redaktoři předhodili, že kvůli jeho kandidatuře do sněmovny se budou muset v jeho senátním obvodu pořádat nové volby. „Když už počítáte takto hloupě, tak vám připomenu, že ušetřím státu milion korun, který bych dostal během roku v Senátu, o který se připravím,“ vrátil jim Okamura.

Následoval dotaz z publika na Andreje Babiše, který směřoval na zachování druhého důchodového pilíře. Předseda hnutí ANO však svou odpověď pojal jako celkový výklad situace důchodců. „Chudákům důchodcům tu pravice přidala směšných čtyřicet pět korun, a oni si teď musí ke mně chodit pro tři koblihy. Kdyby jim přidali pět set, tak je to ročně třináct miliard. To rozkrade za rok jeden pražský kmotr,“ vykládal Babiš.  

Následně se stejného tématu chopil Bohuslav Sobotka z ČSSD, který uvedl, že je třeba se vrátit k valorizaci penzí podle inflace, jako to bývalo za vlád ČSSD.

Doprostřed jeho výkladu ale bez vyzvání vstoupil Andrej Babiš. „Vy tu máte dvacet tři let stejné kecy. Byl jste ministr financí, tak proč jste to neudělal,“ rozčiloval se, zatímco Sobotka jej upozornil, že za jejich vlády to tak bylo.

Po chvíli se opět dostal ke slovu Andrej Babiš, když reagoval na otázku po financování předvolební kampaně. Jeho hnutí prý má řadu sponzorů z řad nejúspěšnějších podnikatelů v zemi a  klidně ukáže každou fakturu na každý billboard. „SPOZ má těch billboardů mnohem více a přitom žádného sponzora nemá. Má jen toho nového Šloufa, pana Nejedlého, který kamarádí s kmotrom Hrdličkom, chodí s ním na kafe a drancuje to tu,“ vykládal šéf ANO.

Lídr zemanovců Mynář si rýpl, že Babiš je asi naštvaný, že SPOZ umí sehnat peníze na kampaň. „Ne, já jsem naštvaný, že máte nového Šloufa, který to tu vysává jak kdysi Dalík,“ bránil se Babiš.  

Na závěr pak měli všichni kandidáti uvést, co by pro ně bylo uspokojivým výsledkem voleb. Vojtěch Filip z KSČM vyjádřil naději, že po volbách skončí zkrachovalý neoliberalismus. Andrej Babiš ujistil, že už je spokojen dnes, když mu na mítinky chodí tisíce lidí. „Jsme jediní, kdo může rozbít ten matrix,“ vzkázal divákům.

Tomio Okamura ujistil, že úspěchem pro jeho hnutí bude, pokud získá tolik procent, aby bez nich nemohla vzniknout vláda. „Jen malí lidé si kladou malé cíle,“ uvedl posléze Vratislav Mynář s tím, že SPOZ by mohla získat sedm až osm procent. Pavel Bělobrádek z KDU- ČSL by byl spokojen se ziskem šest až osm procent. Své vystoupení zakončil židovskou anekdotou, kterou politiky nabádal, aby jen neřečnili, ale také pracovali.

Miroslava Němcová vyjádřila naději, že ODS bude mít alespoň čtyřicet poslanců, což je číslo, se kterým může strana i v opozici sama svolávat mimořádné schůze sněmovny. Jana Bobošíková věří, že v této zemi je minimálně osm procent lidí, kteří chtějí hájit svou svobodu a bránit se diktátu Bruselu. Pokud by prý její hnutí Hlavu vzhůru! dopadlo tak dobře, že by měla sestavit vládu, požádala by o její sestavení exprezidenta Václava Klause.

Karel Schwarzenberg uvedl, že by rád spolupracoval s ČSSD, které to ale zakázal prezident Zeman. Takže prý jeho strana zůstane v opozici a bude s pobavením pozorovat další dění.

„Potřebujeme silný mandát pro sestavení vlády,“ uvedl na závěr Bohuslav Sobotka a voliče požádal o výsledek začínající trojkou. I o případné koalici podle něj rozhodnou voliči, přičemž zmínil možnou spolupráci s KSČM, případně lidovci nebo zelenými. Odmítl koalici s TOP 09, se kterou má prý za poslední roky spoustu negativních zkušeností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…