Univerzita Karlova založí centrum zkoumající Rusko. Pojmenuje ho po zavražděném Němcovovi

30.01.2018 16:19

Na pražské Univerzitě Karlově vznikne akademické centrum nesoucí jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Uvedl to dnes server HlídacíPes.org. Zprávu převzala ČTK.

Univerzita Karlova založí centrum zkoumající Rusko. Pojmenuje ho po zavražděném Němcovovi
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Centrum se bude zabývat výzkumem Ruska. Slavnostně představeno bude 8. února a svou činnost zahájí 1. března.

Akademické centrum Borise Němcova bude fungovat na půdě filozofické fakulty univerzity. Smlouvu o jeho otevření podepsaly 17. ledna děkanka fakulty Mirjam Friedová a dcera zavražděného politika Žanna, která je zakladatelkou Fondu Borise Němcova. Podle univerzity bude centrum sdružovat odborníky, spolupracovat s dalšími výzkumnými a akademickými centry nebo organizovat veřejné přednášky, vědecké semináře a konference.

Němcov patřil k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jméno Borise Němcova v názvu už něco říká. Hlásíme se tím k té části politické tradice v Rusku, která odkazuje k demokracii, humanismu a ochraně lidských práv. V současném Rusku to jsou teze kontroverzní, ale neznamená to, že se ztotožňujeme s nějakým konkrétním politickým proudem,“ řekl serveru HlídacíPes.org jeden ze dvou vedoucích centra, Marek Příhoda. Druhým vedoucím bude ruský politolog Alexandr Morozov žijící v Praze.

Němcov byl v únoru roku 2015 zastřelen, když přecházel most přes řeku Moskvu. Moskevský soud odsoudil za Němcovovu vraždu Čečence Zaura Dadajeva ke 20 letům za mřížemi a čtyři Dadajevovy komplice k trestům v rozmezí 11 až 19 let. Podle pozdějšího vyjádření právního zástupce Němcovovy dcery se ale nepodařilo najít skutečné organizátory a objednavatele vraždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…