Únor 1948, stateční studenti, Ukrajina. Vystrčil spojil vše. A Fiala přidal umučeného faráře

25.02.2023 17:46 | Ze sítí

Pochod vysokoškolských studentů na Hrad, který předcházel komunistickému převzetí moci v únoru 1948, se odehrál před 75 lety. Miloš Vystrčil k výročí připomíná důležitost demokratických hodnot. Aktuálnost tématu spatřuje i v kontextu ruské agrese na Ukrajině. I proto „musíme podporovat Ukrajinu“, míní Vystrčil.

Únor 1948, stateční studenti, Ukrajina. Vystrčil spojil vše. A Fiala přidal umučeného faráře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Od pochodu vysokoškolských studentů, učitelů a novinářů na Pražský hrad 25. února 1948 na podporu prezidenta Edvarda Beneše uplynulo již 75 let. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) u příležitosti výročí připomíná důležitost demokratických hodnot. Svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a musí se za ně bojovat.

Průvod na Hrad vedený studentem a poslancem Josefem Lesákem byl jediným významnějším odporem proti převzetí moci komunisty. Byl zastaven v Nerudově ulici, kde byl ve zmatku postřelen jeden z demonstrantů.

Únorové události 1948 Vystrčil staví i do kontextu s aktuálním děním na Ukrajině. „Dnes je to zvláště aktuální i proto, že je to 366 dní od začátku ruské agrese na Ukrajině. Tam je to také o útlaku svobody, o tom, že Rusko krade Ukrajině demokracii, suverenitu, schopnost se samostatně rozhodovat.“ vysvětluje. „V tomto musí být postavení České republiky jasné. Musíme podporovat Ukrajinu, protože je to něco obdobného, jako se mělo stát v Československu v roce 1948. Měli jsme se postavit za studenty a za to, aby bylo přijato ústavní řešení,“ říká Vystrčil.

Přes pět tisíc studentů v únoru 1948 protestovalo proti převzetí moci komunisty. Ve veřejném protestu vyzývali prezidenta Edvarda Beneše, aby nepřijímal demisi, kterou 20. února podalo 12 ministrů nekomunistických stran, o pár dnů později další dva. Část protestujících byla příslušníky SNB zbita v Nerudově ulici, další byli rozehnání na Loretánském náměstí. Okolo sta protestujících bylo zatčeno, jeden z nich – student Josef Řehounek – byl postřelen do nohy.

Odvaha všech těchto studentů by podle Vystrčila neměla být nikdy zapomenuta a lidé by se jimi i dnes mohli inspirovat.

Beneš demisi ministrů, včetně návrhů Klementa Gottwalda, kterými lidmi by měli být ministři ve svých funkcích nahrazeni, nakonec přijal. Gottwald vítězství komunistické strany následně oznámil na Václavském náměstí, kde se sešlo až 80.000 lidí.

Po nastolení komunistické diktatury se prověrky studentů a akademiků a vylučování z vysokých škol staly běžnou praktikou. Klement Gottwald se v červnu 1948 stal novým prezidentem Československa.

Na výročí Února vzpomínal i premiér Petr Fiala, který navíc připomněl o dva roky mladší výročí umučení faráře Josefa Toufara.

Krutost, zločiny a útlak komunistického režimu nesmějí být zapomenuty. S úctou si připomínáme jeho oběti,“ napsal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…