Úpadek. Zahradil rozstřelil a zesměšnil Piráty. Vážné následky

10.11.2021 12:27

Europoslanec Jan Zahradil (ODS), který jako jediný na výkonné radě ODS nezvedl ruku pro koaliční smlouvu, se nyní více rozhovořil pro server iDnes.cz. Podle jeho slov by například post ministra zahraničí neměl připadnout Pirátům. I přes svou kritiku však Zahradil věří, že nová vláda bude vládnout celé čtyři roky.

Úpadek. Zahradil rozstřelil a zesměšnil Piráty. Vážné následky
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

Zahradil byl před sněmovními volbami k projektu Spolu skeptický. V Praze dokonce nechtěl ani volit kandidátku vedenou šéfkou TOP 09. Nyní však uznává, že se mýlil a že to vyšlo. „Skutečně jsem z různých svých analýz a úvah nekalkuloval s tím, že by úspěch mohl být takto velký. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Vládě samozřejmě přeji úspěch, protože její součástí je moje vlastní politická strana. Věřím, že s odchodem Pirátů by se řadě kolegů ulevilo,“ dodal však svou kritiku k České pirátské straně Zahradil.

Právě kvůli tomu, že Pirátům má připadnout Ministerstvo zahraničních věcí, se Zahradil zdržel při hlasování o koaliční smlouvě. Konkrétně o Janu Lipavském, jakožto adeptovi na post ministra, mluvit nechtěl. „Obecně řeknu, že mezi Piráty nevidím nikoho, kdo by odborně, osobnostně i z hlediska organizačních schopností mohl ministerstvo efektivně řídit. Nesouhlasil jsem v minulosti s mnohými ministry zahraničí, ale vždy to byli seniorní politici, kteří měli něco za sebou a ve svých stranách váhu. Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL, Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, Lubomír Zaorálek, význačný představitel ČSSD, koneckonců i Martin Stropnický za ANO s poměrně bohatou diplomatickou zkušeností,“ zmínil Zahradil s dovětkem, že úpadek resortu začal ve chvíli, kdy se stal ministrem Tomáš Petříček. 

„Ale jakkoli jsem měl k panu Petříčkovi milion kritických výhrad, mám skoro pocit, že Piráti nemají ani nikoho, kdo by dosahoval úrovně pana Petříčka,“ doplnil Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Závěrem se pak také Zahradil vyjádřil k tomu, že nyní Piráti budou ve vnitrostranickém referendu hlasovat, zda vůbec chtějí být ve vládě. „Kdyby se náhodou rozhodli, že do vlády nevstoupí, má koalice pořád většinu 104 hlasů,“ zmínil Zahradil se slovy, že ale věří, že by se odchodem Pirátů řadě kolegů ulevilo. 

„Znamenalo by to však přejednání celé koaliční smlouvy, protože by tam byla neobsazená ministerstva. Vedlo by to k novému jednání se STAN, takže by asi vznikla nějaká prodleva a možná potíže. Uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel Zahradil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…