Uplácí se ve velkém, myslí si většina lidí. Ale policie prý koná čím dál líp

24.09.2013 14:43

Drtivá většina občanů vnímá korupci jako závažný problém. Navíc jí rok od roku přibývá. Tři čtvrtiny lidí si kromě toho myslí, že korupce je u nás rozšířenější než v západoevropských zemích. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Uplácí se ve velkém, myslí si většina lidí. Ale policie prý koná čím dál líp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zatímco v roce 2006 považovalo korupci politiků za vážný problém naší země 74 procent lidí, o dva roky později jen 57 procent, v roce 2011 68 procent a letos už 80 procent lidí. Těch, kteří ji za problém nepovažují vůbec, je každoročně kolem 2 procent.

U nás je to prý horší než na Západě

Příliš se nemění počet lidí, kteří mají pocit, že většina státních úředníků je podplatitelná. Pohybuje se kolem 40 procent. „V posledních letech přibylo i lidí, kteří si myslí, že míra korupce státních úředníků u nás je větší než v zemích západní Evropy. V této otázce jsou přece jen některé skupiny populace (lidé s vysokoškolským vzděláním, stoupenci pravice) poněkud méně skeptické, nicméně i mezi nimi souhlasné odpovědi jasně převažují,“ uvádí se ve zprávě STEMu.

Celá zpráva STEMu ZDE.

Zároveň ovšem roste počet těch, kteří si myslí, že v poslední době bylo při vyšetřování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce dosaženo jistého pokroku. Oproti listopadu minulého roku počet těch, kteří říkají, že určitě ano, stoupl ze tří na devět procent, a těch, kteří si myslí, že spíše ano, z 24 na 42 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…