Uprchli uprchlíci, honí je Policie ČR. Upálení, oběšení, další problémy

08.02.2023 8:25

V Zařízení pro zajištění cizinců Balková nedaleko Žlutic došlo v úterý večer k nepokojům, které měly vyústit v hromadný útěk asi desítky cizinců původem převážně ze severní Afriky. Podle serveru Krimi-Plzeň se o útěk pokusila až asi třicítka mužů především z Alžíru. Policie nasadila vrtulníky a požádala veřejnost o pomoc. Asi 6 uprchlých migrantům policie zadržela již během večera. Není to první letošní incident. Jen za poslední měsíc v zařízení došlo i k pokusu o upálení jednoho z cizinců dvěma muži či k pokusu o oběšení. Poslední útěk ze zařízení byl před aktuálním incidentem evidován před týdnem.

Uprchli uprchlíci, honí je Policie ČR. Upálení, oběšení, další problémy
Foto: Repro Youtube Krimi-Plzeň videa
Popisek: ZZC Balková

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí
Migranti měli ze záchytného zařízení v Balkové na Plzeňsku, jež leží asi deset kilometrů od Žlutic, uprchnout v úterý večer, a to podle serveru Krimi-Plzeň během vypuklých nepokojů v zařízení, při nichž se měla asi třicítka z nich pokusit o proražení plotů.

Z těch třiceti lidí, kteří měli být zejména z Alžíru, se mělo podařit dle informací Krimi-Plzeň i serveru Novinky.cz uprchnout asi desítce z nich.

„Policisté z několika krajů za asistence Letecké služby PČR aktuálně pátrají po osobách, které uprchly ze záchytného zařízení v Balkové. Přesné počty jsou v současnosti předmětem šetření. Jedná se o cizince původem převážně ze severní Afriky, kteří jsou zajištěni v zařízení z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu, nikoliv z důvodu podezření z páchání trestné činnosti,“ přiblížili na sociálních sítích policisté.

Týdeník Policie informoval, že byla během úterního večera uzavřena příjezdová cesta k zařízení pro zajištění cizinců v Balkové a do pátrací akce byly zapojeny, mimo jiné, Speciální pořádkové jednotky z Prahy, Ústeckého a Plzeňského kraje, dále hlídky pořádkové policie z Karlovarského, Plzeňského i Ústeckého kraje, policisté na čtyřkolkách, psovodi se služebními psy, či dva vrtulníky s termovizí. „Část migrantů na útěku již byla policisty dopadena. Pátrací akce pokračuje,“ podotkl Týdeník Policie půl hodinu před půlnocí.

Policisté též na Twitteru požádali veřejnost o pomoc prostřednictvím poskytnutí jakýchkoli informací týkající se případného aktuálního pohybu uprchlých migrantů.

Po desáté večer se v úterý mělo dle serveru Krimi-Plzeň podařit policistům zadržet šest migrantů.

Není to první incident v zařízení v tomto roce. Podle portálu Krimi-Plzeň se poslední incident odehrál před pouhým týdnem, kdy se podařilo z Balkové utéct Alžířanovi, a musela být spuštěna rozsáhlá pátrací akce, načež se muže podařilo nalézt následujícího dne.

V noci z neděle na pondělí 23. ledna pak dva cizinci polili dalšího z migrantů v zařízení hořlavinou a poté ho zapálili. Muž si měl stihnout zapálené oblečení strhnout, díky čemuž utrpěl jen drobné popáleniny na zádech a na rukou a záchranáři jej odvezli na urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň Lochotín.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Jeden z cizinců se po zadržení měl v Balkové pokusit oběsit.

Poslední velké nepokoje pak zařízení také zažilo relativně nedávno, ty byly dle Krimi-Plzeň naposledy v noci na úterý 4. ledna kolem půlnoci. Podle informací serveru přímo z místa mělo dojít zabarikádování několik osob a zakrytí kamer uvnitř zařízení.

Výjimečné tehdy mělo být, že na rozdíl od předchozích případů do zařízení nemusely vyjíždět posily ani zásahová jednotka a nepokoje se podařilo zklidnit policistům, kteří zařízení trvale střeží v běžném provozu.

Zařízení v Balkové, které zažívá mimořádné situace dosti pravidelně, slouží především k zajištění cizinců, kteří jsou na území Česka v rozporu se zákony a kterým bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění a bývají zde umístěni ke ztotožnění, jelikož častokrát do České republiky dorazí bez platných dokladů. Vnější ostrahu objektu zajišťuje Policie ČR, vnitřní smluvní bezpečnostní agentura.

Migranti mají v areálu podle Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra poskytnutou vyjma ubytování a stravy „celou další plejádu služeb“, o něž se má starat zdravotnický personál i sociální pracovníci. „Klienti mají s výjimkou nočního klidu relativně volný pohyb, mohou využívat sportoviště nebo kulturní místnost (TV, knihovnu, společenské hry),“ píše Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra k vybavení zařízení pro nelegální migranty.

K incidentu se již vyjádřil ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek, jenž v roce 2015 ve švýcarském rozhlasu tvrdil, že jsou česká detenční zařízení „ponižující a nelidská“.

„Policie s vrtulníky nahání Afričany, kteří utekli z detence v Balkové. V OPU právníci řadu let do Balkové z fondů EU jezdili a vše trpělivě v mnoha jazycích lidem vysvětlovali. Teď Vnitro draze platí ze státního rozpočtu vlastní protistranu AK Volopich,“ komentoval aktuální incident.

Česká republika v loňském roce pak čelila vůbec největší vlně nelegální migrace, která byla více než trojnásobná oproti vrcholu migrační krize v roce 2015. Zatímco během té přišlo do Česka 8563 nelegálních migrantů, v posledních dvou letech zaznamenává Česká republika mnohem horší čísla.

V loňském roce podle policie narostla tranzitní nelegální migrace přes naše území o 161,7 procenta, což i sami policisté označují za „neuvěřitelné“ číslo. „Celkem čeští policisté zjistili 29 235 osob, které neoprávněně vstoupily na území ČR či popřípadě na něm pobývaly v rozporu s platnou legislativou. Nejčastěji mělo jít o občany Sýrie (20 981 osob, tj. 71,8 %), Ukrajiny (2850 osob, tj. 9,7 %), Moldavska (1010 osob, tj. 3,5 %), Turecka (772 osob, tj. 2,6 %) a Gruzie (309 osob, tj. 1 %).

Migranti dle policie volí nejčastěji k přepravě do Česka vlaky (2830 osob), dále dodávky a mikrobusy (1658 osob) a osobní automobily (1144 osob). U naprosté většiny osob mělo být cílem jejich cesty – stejně jako za předchozí migrační krize – Německo.

Policisté během minulého roku pak za podíl na převaděčství stíhali 277 osob a extrémní migrační tlak vyvolal nutnost zavedení kontrol na česko-slovenské hranici. „Toto opatření mělo smysl, protože jsme při něm zajistili necelých 10 000 osob při nelegální tranzitní migraci a zadrželi 140 převaděčů,“ komentovali policejní prezident Martin Vondrášek a ředitel cizinecké policie Milan Majer. Jelikož přes zimu proud migrantů zmírnil, skončily stálé kontroly na česko-slovenských hranicích v noci na uplynulou neděli.

Právě migrační proud přes západní část balkánského poloostrova měl být nejsilnější i podle Frontexu a mezi lety 2021 a 2022 tato cesta zaznamenala nárůst počtu migrantů až o 136 procent. Migrační tlaky dle Frontexu v uplynulých dvou letech sílily také ve východním (o 108 procent) i středním Středomoří (o 51 procent).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý zadržený migrant to řekne jasně , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 08.02.2023 9:46:33
já přes vám jenom procházím a jdu na to pozvání do Německa !je tady něco k nepochopení ? Já je už roky plně chápu ! Němka dcera ,multimilionáře co se svou lodí zachranuje migranty a vozí je do Itálie tam jednou narazila a nevpustili ji do výsostných vod Itálie .Soud rozhodl ,že to bylo neoprávněné !Tak co vlastně chcete komedianti ????

|  9 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…